Вариант: Отварят магазините в моловете, ресторантите две седмици преди нощните заведения

OFFNews 20 януари 2021 в 11:36 2944 0

Обмисля се отварянето на търговската част в моловете, тъй като няма особен риск от разпространение на инфекцията, но трябва да се избегнат социалните контакти на местата за събиране на деца и възрастни, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Днес той получи първата си доза от ваксината срещу коронавирус.

По думите му трябва отговорно да се вземе решението кога да отворят ресторантите и до колко часа да работят.

"Две седмици след това, в зависимост от епидемичната обстановка, ще решим дали да се отворят и нощните заведения", уточни Кунчев.

Той не скри тревогата си от евентуално отваряне на ресторантите на 1 февруари, както заявиха намерението си ресторантьорите.

"Диалозите са много тежки, тъй като за някои периодът без работа продължи 10 месеца, за други - 3-4, има и тежки моменти, тъй като има цели семейства, заети с този бизнес, които останаха без работа", посочи още Кунчев. 

Той съобщи, че до края на месеца ще бъде изработена и след това предложена за одобрение от Министeрския съвет програма за обследване на налични антитела след ваксиниране срещу COVID-19. По думите му обследването ще започне през февруари и ще включва 1000 - 1200 мъже и жени на различна възраст.

Според Кунчев реалистично е масовата ваксинация да започне през април, като хората, които нямат личен лекар, ще бъдат имунизирани в регионалните здравни инспекции.

"Личното ми мнение е, че ваксината предпазва около година, но никой не може да бъде 100 процента сигурен",  добави още той.

"В повечето райони ние довършихме първата фаза, започнахме работа с училищата и старческите домове и ще има възможност много бързо да преминем напред", увери Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови