Външно предупреди пътуващите от и за Италия да се информират за обстановката

OFFNews Последна промяна на 09 май 2018 в 16:51 4005 0

Във връзка с отменения полет на авиокомпания "Райънер" от Рим, засегнал десетки българи, от Министерството на външните работи предупредиха пътуващите от и за Италия да се информират за обстановката. 

Проверка на посолството ни в Италия показала, че общо 20 000 пътници са засегнати от отменените на 8 май полети заради стачките в страната. 

Повече от 100 полета между Италия и Обединеното кралство бяха отменени заради стачката на контрольорите на въздушния трафик и наземния персонал.

Докато междуконтиненталните полети до и от Италия, както и до италианските острови остават незасегнати от стачните действия, много от пътуванията на къси разстояния са забавени или отменени, съобщават от министерството.

"Райънер", която превозва най-много пътници до и от италианските летища в сравнение с другите превозвачи, е отменил десетки полети, включително до и от Бергамо (Милано). Италианският национален превозвач AlItalia е отменил общо 230 полета за Европа, между които шест между Лондон и Милано, както и четири между Лондон и Рим, а British Airways - 38 полета.

От министерството призовават българските граждани, на които предстои да пътуват със самолет до и от Италия, както и в самата страна, да се информират своевременно за актуалната обстановка.

При необходимост от консулско съдействие българските граждани могат да се обърнат към консулската служба в Рим на тел. (+39) 06 360 04367 или към генералното консулство на България в Милано съответно на тел. (+39) 02 849 42941 и 00393337826043 при спешни случаи.

Пътуващите със самолет в рамките на ЕС могат да проверят правата си и дали те се спазват, на следния електронен адрес: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_bg.htm

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови