Външният министър: Стара стратегия на Москва е да вбива клин в ЕС, няма да успее

България ще възстанови работата на посолството в Киев до края на месеца, посочи дипломат №1 Николай Милков

OFFNews 04 септември 2022 в 12:09 6523 4

Николай Милков

Снимка БГНЕС Архив

Външният министър Николай Милков.

Подготовката за изборите в чужбина върви съгласно хронограмата на ЦИК. Зад граница ще бъдат разкрити около 750 секции. Към момента са разкрити т.нар. автоматични секции – 734. Това каза пред БНР служебният министър на външните работи Николай Милков.

На 6 септември изтича срокът за подаване на заявленията за гласуване зад граница. В зависимост от тези заявления е възможно да бъдат разкрити още секции. Подадените заявления към момента са около 30 000, като 17 000 от тях са в Турция.

Броят на секциите Милков определи като "близо до поставените рекорди".

Държавата изпраща по един свой представител във всяка избирателна комисия, но 750 секции не могат да бъдат покрити само със служители на МВнР, затова и други институции изпращат хора, поясни външният министър.

"Секционните комисии се формират главно от представители на българските общности", одбави той.

В Украйна досега са гласували традиционно около стотина души, уточни той. Сега усилията са насочени към възстановяването на дейността на дипломатическото ни представителство там. Тази седмица заминава първата група дипломатически служители.

"Ние се надяваме, че до края на септември посолството в Киев ще възстанови своята дейност", каза дипломат №1.

На този етап няма пряка опасност от разделяне на ЕС, това е стара стратегия на Москва – да вбива клинове с цел засилване на нехомогеннността, отбеляза в коментара си служебният външен министър в предаването "Неделя 150".

"Сега натрупалите се множество кризи, с които се сблъсква ЕС, създават много специална ситуация и разкрива нови слабости", подчерта той.

Според Милков тези кризи изискват спешно пренастройване на съществуващите инструменти и политики в областта на отбраната, енергетиката, икономиката.

Доколкото морските пътища в Черно море могат лесно да се компрометират, се полагат усилия с гръцките партньори за развиване на проекти като този в Александруполис, посочи министърът.

"Имаме всички основания да мислим, че от 1 октомври интерконекторната връзка ще заработи", увери Милков.

Относно посещението в ОАЕ, при което Милков беше част от делегацията на президента Румен Радев, външният министър каза, че интересът към контактите между бизнесите от двете страни е бил много голям.

"Беше проявен много сериозен интерес към сътрудничеството с България. Ние не отидохме да молим за инвестиции", обясни той.

Есента у нас ще бъде открит офис на държавния инвестиционен фонд на ОАЕ, стана ясно от думите на Милков. Бил е проявен интерес към пристанище Варна и към разкриване на голям капацитет за складиране на петрол до Бургас.

Николай Милков е на мнение, че по отношение на България Турция не е прилагала политика на контролиран мигрантски натиск.

"На нас ни беше спестяван засилен мигрантски натиск, какъвто се наблюдаваше по отношение на гръцките граници", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

4

Mateevk

04.09 2022 в 18:03

Стига! Министърът е свестен. Познавам го лично.

1000

3

Дечко

04.09 2022 в 14:26

ами и министърът повтаря ноторно известни истини, какво ново каза?

22547

2

dolivo

04.09 2022 в 13:15

да, екранно име Красимир, освен това изглежда дърт

няма ли нещо по същество от статията да кажеш?