Ексклузивно Резултатите при 68.99% обработени протоколи: ИТН не влиза в парламента

Ваня Григорова: Правителството да наложи таван на стоките от първа необходимост

Спекулата по време на война може да се нарече мародерство, заяви икономическият съветник на КТ "Подкрепа"

OFFNews Последна промяна на 28 март 2022 в 14:40 1525 2

Снимка Архив

Правителството е длъжно да наложи таван на цените на редица стоки от първа необходимост – на слънчогледа, на олиото, на брашното, на хляба, например. Спекулата е неморална в условия на война, може да бъде наречена мародерство, заяви пред БНР икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

"Живеем в цивилизовано време, в което не можем да позволим на шепа спекуланти да издевателстват върху целия български народ", каза Григорова. Тя даде пример с Турция, където ДДС върху стоките от първа необходимост е намалено от 8% на 1%.

Според нея българските управляващи отказват да приложат тези мерки и част от организациите, които би трябвало да се грижат за най-уязвимите български граждани, също се противопоставят на тази мярка с аргумента дали това ДДС няма да остане в бизнеса.

По думите на Григорова се наблюдава пожелателно мислене от страна на европейските политически елити за газа, които някак се опитват да се самоубедят, че е възможно да променим географията си, така че да получим газ от другаде.

„Преговорите за купуване на газ, на ток, на основни енергоносители, дългосрочни договори не се провеждат като да отидем в магазина и да си купим хляб: "Давам ти парите, даваш ми хляба". Това са дългосрочни преговори. Финалът на тези разговори е несигурен. Несигурен е и ако се води само от българското правителство. Част от управляващите са, меко казано, неопитни или пък ясно демонстрират неприятелски отношения с държавата, от която искат да купуват газ. Това се отразява върху условията в дългосрочните договори.", каза Ваня Григорова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2752

2

ivenco

28.03 2022 в 17:39

Каква спекула бе Ванче в пазарна икономика? Къде си учила икономика, душка? Идиотите да спрат да се запасяват и Пазара ще се регулира самичък. Аман от капацитети.