Ваня Григорова: Правителството да наложи таван на стоките от първа необходимост

Спекулата по време на война може да се нарече мародерство, заяви икономическият съветник на КТ "Подкрепа"

OFFNews 28 март 2022 в 14:40 2039 2

Снимка Архив

Правителството е длъжно да наложи таван на цените на редица стоки от първа необходимост – на слънчогледа, на олиото, на брашното, на хляба, например. Спекулата е неморална в условия на война, може да бъде наречена мародерство, заяви пред БНР икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

"Живеем в цивилизовано време, в което не можем да позволим на шепа спекуланти да издевателстват върху целия български народ", каза Григорова. Тя даде пример с Турция, където ДДС върху стоките от първа необходимост е намалено от 8% на 1%.

Според нея българските управляващи отказват да приложат тези мерки и част от организациите, които би трябвало да се грижат за най-уязвимите български граждани, също се противопоставят на тази мярка с аргумента дали това ДДС няма да остане в бизнеса.

По думите на Григорова се наблюдава пожелателно мислене от страна на европейските политически елити за газа, които някак се опитват да се самоубедят, че е възможно да променим географията си, така че да получим газ от другаде.

„Преговорите за купуване на газ, на ток, на основни енергоносители, дългосрочни договори не се провеждат като да отидем в магазина и да си купим хляб: "Давам ти парите, даваш ми хляба". Това са дългосрочни преговори. Финалът на тези разговори е несигурен. Несигурен е и ако се води само от българското правителство. Част от управляващите са, меко казано, неопитни или пък ясно демонстрират неприятелски отношения с държавата, от която искат да купуват газ. Това се отразява върху условията в дългосрочните договори.", каза Ваня Григорова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

2

ivenco

28.03 2022 в 17:39

Каква спекула бе Ванче в пазарна икономика? Къде си учила икономика, душка? Идиотите да спрат да се запасяват и Пазара ще се регулира самичък. Аман от капацитети.