В Западна Европа тече жестока търговия с кученца от България, разкри ''Четири лапи''

Основен вносител на български кученца без необходимите документи се оказва Нидерландия

OFFNews 07 декември 2023 в 15:59 3677 0

Снимка ЧЕТИРИ ЛАПИ

Международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ публикува доклад, който разкрива как незаконните развъдници на кученца мамят нищо неподозиращите купувачи с лошо отгледани и потенциално болни кученца.

Днес организацията публикува нов доклад, озаглавен "Измами с кученца в Европа: кой и как печели от незаконната търговия с кучета?" на официалния си сайт. Разследванията са проведени от ЧЕТИРИ ЛАПИ във Великобритания, Нидерландия, Румъния и България от 2021 и 2022 г. и разкриват съмнителната легитимност на кученцата, обявени в класифицираните сайтове за обяви.

Резултатите във всички държави показват колко лесно се осъществява продажбата на твърде малки кученца онлайн от трансграничните търговци. Докладът хвърля светлина върху липсата на механизъм за проверка на регистрацията на кученцето и продавача в базите данни за регистрация на домашните любимци. 

Великобритания и Нидерландия са дадени като примери за целеви държави на незаконните търговци, а България и Румъния - като представители за държавите на произход, където много от кученцата са първоначално развъдени и отгледани.

В рамките на разследването проучващите се срещнаха със собственици на незаконни развъдници на кученца и търговци, които предлагат за продажба твърде рано отделени от майките си кученца, много от които с фалшиви документи. 

Във всички страни, в които се проведе проучването, законите и изискванията за хуманно отношение към животните биват съзнателно пренебрегвани, а безскрупулните търговци прибягват до различни методи на измама, за да подмамят купувачите да закупят незаконно внесени кученца, съобщават от международната организация. 

Те използват множество онлайн акаунти, различни самоличности, многобройни телефонни номера и фалшиви местоположения, за да продават твърде млади кученца, със съмнителни документи и произход, без да понасят отговорност.

Ранното отделяне от майката може да доведе до различни проблеми със здравето и развитието на кученцата в по-късен етап от живота им. Освен това, липсата на ветеринарни грижи и ваксинация, може да улесни предаването на зоонозни заболявания като бяс, пръстеновидни червеи или паразити на новите собственици и други домашни любимци, предупреждават от ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

"Проучванията показват, че тази жестока търговия процъфтява, пресича държавните граници и нарушава законите. Търговията не само злоупотребява с животните, използвайки жестоки развъдни практики и създавайки предпоставки за компрометиране здравето на кученцата, но и превръща хората в жертви. Макар че този доклад обхваща само четири държави, ние вярваме, че той е представителен за ситуацията в цяла Европа и ЕС. Спешно призоваваме законодателите на ниво Европейски съюз и на отделните държави да създадат по-строги закони, за да спрат тази търговия", разказва ръководителят на международния отдел за животни компаньони в ЧЕТИРИ ЛАПИ Ник Уестън. 

Страната, идентифицирана като основен вносител на български кученца без необходимите документи, е Нидерландия. Резултатите от проучването там са шокиращи и показват, че незаконната търговия тръгва от България, но излиза далеч отвъд рамките на страната.


В България проучването беше извършено независимо през 2021 г., като част от работата на ЧЕТИРИ ЛАПИ България срещу незаконната търговия в страната, и е включено в настоящия доклад, за да илюстрира проблемите в България като страна източник на много от вносните кученца, предлагани в държавите в Западна Европа.

Според международната организация за защита на животните незаконната търговия с кученца процъфтява през празничния сезон.

Всяка година в кучешки ферми в Източна Европа се отглеждат хиляди кученца, които след това се изнасят в Западна Европа и се продават онлайн от търговци на кученца, особено през празничния сезон.

Въпреки привидно милия жест, подаряването на кученце като подарък крие значителни рискове, предупреждават от ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

Възможно е получателите на такъв тип подарък да нямат готовност или да не водят подходящ начин на живот за отглеждането на домашен любимец. Изборът на четириного трябва да бъде добре обмислено и лично решение, гарантиращо съвместимост между собственика и животното. Бързите, неосъзнати покупки, особено онлайн, допринасят за незаконната търговия с кученца и могат да доведат до придобиване на болни животни.

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава всеки, който иска да стане собственик на домашен любимец, да обмисли достатъчно добре предварително и да бъде предпазлив и отговорен в своя избор, като постави на първо място хуманното отношение към животните. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови