В Своге ще спират колите към София, Божурище се вдига в защита на обвинения шофьор

След седмица блокирането на пътя към столицата с верижно пресичане на пешеходните пътеки става денонощно

OFFNews 01 септември 2018 в 09:01 5114 0

Съграждани от Божурище на обвинения за трагедията край Своге шофьор – Григор Григоров, излизат на протест в негова защита днес.

Демонстрацията им е от 16,30 до 18 часа на пътя за Калотина в пространството между автобусна спирка „Магазин Метро 2" (посока София) и светофара срещу хипермаркета, съобщиха организаторите. 

Протестът е под надслов: „Протест за справедливо разследване на трагедията от Своге" и включва две основни искания: Справедлив процес спрямо Григор Божидаров Григоров, обвиняем за причиняването на смъртта на 17 души при катастрофата на 25 август и извършване на обстойно, всеобхватно и прозрачно разследване на причините за настъпването на инцидента и най-вече: проектирането и изграждането на пътния участък; текущото състояние на пътната настилка; текущото състояние на отводнителната система в района на инцидента; състоянието, годността и местоположението на обезопасителната мантинела. 

Идеята се заражда спонтанно преди няколко дни в социалните мрежи и макар за кратко време набира популярност. Съгражданите на шофьора са убедени в професионализма му, както и че той също е жертва на войната по пътищата. Добър човек с благ характер; тих, спокоен и винаги усмихнат. Така описват протестиращите своя съгражданин. „Возил е децата ни и винаги е бил изключително внимателен" – са думите на една от майките.

На протеста са поканени всички, които са съпричастни с трагедията. От няколко дни в Божурище се събира подписка в подкрепа на шофьора с искания за справедлив процес. Паралелно над 1000 подписа събра и онлайн петицията с искания за справедливо разследване на трагедията край Своге. 

На пореден протест пък излизат жителите на Своге, които за кратко ще спрат движението на пътя към София, като ще пресичат по една от пешеходните пътеки в града. Те са категорични, че протести ще има всеки ден, докато не се реши проблема с безопасността на пътищата в района. Протестиращите не искат оставки, а да живеят спокойно, цитира дума на една от недоволните жени БНР. 

След седмица преминаването по пешеходните пътеки ще стане денонощно. На групи по 20 души ще се сменяме на два часа и ще се справим, коментира мъж, участник в протестите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!