В София под карантина са 477 учители, от тях 288 са с положителен PCR тест

Към момента под карантина са общо 5834 деца и ученици

OFFNews 04 ноември 2020 в 23:35 2383 0

7 са столичните училища от начален и прогимназиален етап, които са преминали на обучение от разстояние в електронна среда по искане на директорите и с разрешение на Министъра на образованието и науката.

Тези данни изнесе по време на заседанието на Софийския оперативен щаб за ограничаване разпространяването на COVID- 19 началникът на РУО - София Ваня Кастрева.

Нараства броят на карантинираните и заразени деца, ученици и учители. Към момента под карантина са общо 5834 деца и ученици от общо 154 училища и 66 детски градини. От тях с положителен тест за COVID-19 са 295.

Карантинираните учители са 477, от тях 288 са с положителен тест.

Кметът Фандъкова възложи на дирекция „Образование“ и РУО - София да препоръчат на столичните директори при над 20 процента отсъстващи ученици да преминат на обучение в електронна среда.

Продължават проверките за спазване на мерките в търговските обекти. „Над 700 проверки извършват на ден служителите на Столичния инспекторат и районните полицейски управления в столицата. Като цяло в столичните магазини се спазват наложените изисквания за носене на предпазни маски, разполагане на дезинфектанти и допускане на ограничен брои посетители в обектите“ - каза директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Кметът възложи засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерките и в местата за бързо хранене, които са намират в моловете и които привличат голям брой млади хора.

„Центърът за градска мобилност и Общинска полиция работят със седем екипа и проверки за носене на маски са направени в 150 превозни средства през последните два дни“, каза директорът на ЦГМ Димитър Дилчев.

В пиковите часове екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ подпомагат работата на полицията като контролират носенето на маски в метрото.

Екипи на дирекция АПП продължава и дейността, свързана с пазаруване и доставка на стоки от първа необходимост и лекарства на възрастни и трудноподвижни хора. Дирекцията приема заявки за пазаруване на храна и медикаменти и от карантинирани лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови