В Рибарица настаняват 82 деца, пострадали от войната в Украйна

OFFNews 22 декември 2022 в 17:33 2990 0

Комплексът в Рибарица

Снимка Областна администрация Ловеч

Военно-почивният комплекс в село Рибарица

82 деца, пострадали от войната в Украйна, се очаква да пристигнат в България през следващата седмица и ще бъдат настанени във военно-почивния комплекс в село Рибарица, съобщиха от областната администрация на Ловеч.

По предварителни данни на Държавната агенция за закрила на детето те са на възраст 10-14 години, като част от тях са с тежки психически и физически травми от военните действия в най-горещите точки в Украйна – Херсон, Славянск, Адеевка, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк.

Някои от децата са загубили единия или двамата си родители, други са били ранени и ще се нуждаят от продължителна психологическа рехабилитация и подкрепа.

В момента в Рибарица пребивават други 130 украинци. Очаква се децата да бъдат придружени от осем възрастни.

Областният управител на Ловеч инж. Светослав Славчев е в координация с всички институции, ангажирани с посрещането, настаняването и дългосрочната грижа за децата и техните придружители. Той е в непрекъсната връзка с управителя на базата в Рибарица Лилия Недялкова, която е в готовност да посрещне групата, както и с директора на Българския Червен кръст в Ловеч Цветомира Георгиева, също веднага е заявила подкрепа.

"Имаме готовност да съдействаме на новопристигналите, разполагаме с дрехи и обувки, които да предоставим", заяви Георгиева.

Тя допълни, че за началото храна в Рибарица има, преди дни от БЧК – Ловеч, са предоставили сто хранителни пакета по 10 кг, при нужда незабавно ще закарат още. Отделно от това са снабдили базата със 131 одеяла, 131 хигиенни пакета и 35 семейни пакета - прах за пране, шампоани, сапуни, от Върховния комисариат на бежанците към ООН. БЧК – Ловеч, има и дежурен екип, който може да реагира своевременно. На разположение са и двама психолози.

Оценка на нуждите на децата с цел адресиране на подкрепа, включително здравна, ще направи веднага след настаняването дирекцията „Социално подпомагане“ в Тетевен. Организирано е посрещането на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“, регистрирането на границата, в готовност да помогнат в първия контакт на децата с новата обстановка са от дирекцията „Социално подпомагане“ в Русе и БЧК – Русе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови