В Ракитово удължиха частичното бедствено положение заради безводието

Диана Варникова 19 юли 2023 в 16:53 692 0

вода
Бедствено положение в Ракитово.

Със заповед на кмета на община Ракитово Георги Холянов до 17 август т. г. е удължено частичното бедствено положение в града.

Поради авария на силно амортизирал външен водопровод от „Сютка“ в местността „Бошнов чарк“ и предвид метеорологичните условия и засушаването няма как да бъде осигурено нормално ежедневно водоподаване за жителите на Ракитово. Необходимо е незабавно да бъдат започнати аварийно възстановителни работи на довеждащия водопровод, гласи заповедта на кмета на общината.

Ракитово е без вода от 9 юли, след като чести и многобройни аварии „извадиха от строя“ водопровода, който снабдява градчето с питейна вода. На помощ на екипите от общинското предприятие „ВКТВ“ се притекоха и доброволци от градчето, но проблемите не бяха отстранени, тъй като тръбите са стари и не издържат на силното налягане на водата и се пукат. На воден режим от вчера са и живеещите в селата Лесичово и Церово.

Пазарджишкото дружество „В и К“ е предприело тази мярка поради нарастването на консумацията на питейна вода за непитейни нужди, дължащо се на горещото и сухо време. От дружеството посочват, че по този начин ще се акумулира вода на водоемите над Церово и Лесичово за осигуряване на нормално водоснабдяване. Водоподаването се преустановява в интервала от 22:00 до 06:00 часа до нормализирането на ситуацията. ВиК-Пазарджик подчертава, че при незадоволителен ефект от нощния режим ще се въведе допълнително ограничение на водоподаването от 11:00 до 18:00 ч., с цел осигуряването му във вечерните часове.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки