Quantcast

В петък ще стане ясно кой ще достави бойни машини за над 1.5 млрд. лева

Георги А. Ангелов Последна промяна на 30 септември 2020 в 12:03 3549 0

Patria AMV с купол на израелската компания Elbit.

На 2 октомври ще бъдат отворени офертите за доставка на бойни машини за пехотата, съобщи заместник министърът на отбраната Анатолий Величков на оръжейното изложение Хемус 2020.

Машините трябва да са поне 150 от които 90 бойни, а останалите обслужващи. Изборът ще е между две компании достигнали до финала. Това са базираната в Швейцария международна фирма GDELS и финландката Патриа.

Държавата се е приготвила за 1.24 милиарда лева без ДДС за 10 г., като плащанията трябва да са по 100 млн. лв. годишно. По информация на OFFNews и двете оферти превишават тази сума.

След като бъдат отворени офертите ще има преговори с цел да се намалят цените. Величков обясни, че след това на машините ще бъдат проведени маршови тестове, огневи тестовете и проверки на комуникационната система.

Предполагаме, че до началото на следващата година ще стигнем до извод и ще предложим подписване на договор, каза Величков.

Всеки един от проектите трябва да бъде съпътстван от индустриално сътрудничество, тоест част от производството да бъде в България.

Машина на GDELS.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !