В пет района на София мръсен въздух, предупреди Столична община

OFFNews 09 януари 2020 в 12:15 3200 0

Снимка Александра Маркарян

В пет района на София има замърсяване на въздуха с фини прахови частици, предупреди Столична община. 

В "Младост", Павлово", "Надежда", "Хиподрума" и "Дружба" замърсяването е над допустимото. Най-висока степен на замърсяване се очаква в "Хиподрума" и средна в "Павлово", сочат данните на https://air.sofia.bg/.

От общината призовават гажданите да не ползват лични автомобили, а градски транспорт, както и да избягват отопление на твърдо гориво, когато е възможно. 

Екипи на Столичен инспекторат извършват проверки за източници на замърсяване на въздуха с прахови частици от строителни обекти, автосервизи, пунктове за смяна на гуми, площадки за изкупуване на отпадъци, цехове за производство на мебели, както и за горене на отпадъци на открито. От началото на годината до 8 януари са извършени 139 проверки, а само за последния месец на миналата година проверките са над 1000.

От началото на новата година екипите са съставили 10 акта за установяване на нарушения, от тях 9 са за установяване на строителна техника със замърсена ходова част. Общо 5 глоби са наложени при проверки на автосервизи и пунктове за смяна на гуми, като за последната седмица са проверени 30 обекти.

Тази седмица също над 300 автомобилни гуми, изхвърлени в района на Виетнамските общежития, са събрани и извозени до определените за този тип отпадък места. 

Извършени са проверки за чист външен вид на транспортните средства на фирмите, изпълняващи дейностите по почистване на града и са наложени 32 санкции. По сигнали на граждани са направени проверки за горене на отпадъци в частни имоти в районите Сердика, Овча купел, Красна поляна, Слатина, Триадица, Нови Искър, Лозенец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови