В 'Обеля' протестират срещу строеж

OFFNews 02 декември 2018 в 15:56 3818 0

Снимка : БГНЕС

Живеещи в столичния квартал „Обеля“ протестираха срещу застрояването на зелените площи в района, лошата пътна инфраструктура в квартала, както и срещу липсата ясли и детски градини, съобщава БГНЕС.

Причина за демонстрацията са продължаващите строителни дейности между блоковете 116 и 117 в „Обеля 1“. Според недоволните хора отстоянието между изкопа и съседните сгради е опасно малко. Жителите на квартала настояват за ограничаване на застрояването на зелените площи, за да не бъдат лишавани децата от места за отдих и игра.

Демонстрантите искат да бъдат осигурени и повече паркинг места, спортни и детски площадки, както и повече ясли и градини.

"Нашите искания всъщност са този строеж, който се намира в междублоковото пространство на бл. 116 и бл. 117 да бъде спрян и да бъде замразен. Според нас е абсолютно незаконно дадено разрешението да бъде на такова малко отстояние от нашите жилищни сгради, няма и 10 метра отстояние от нас", каза Силвия Камбурова, която е част от инициативния комитет на кв. "Обеля 1".

Първият протест срещу строежа бил на 25 ноември. "Просто виждаме изкоп и това, което е записано в информационната табела, че ще бъде жилищна сграда на 4+1 етажа. Никой не знае обаче колко точно ще бъдат, може и да са и повече", допусна тя.

Миналата седмица е имало среща с кмета на район „Връбница” и главния архитект Здравко Здравков, където било обяснено, че проектът е изцяло законов. "Тук се започна масово строителство в свободните площи в квартала. Няма детски площадки. В момента положението с паркирането през седмицата тук е трагично", каза Любомир Ангелов, който живее в бл. 117.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови