В Младост ще протестират пак: Искат план на жизнените си пространства и буферни зони около тях

НАГ: Трябваше да има местност "бул. "Людмила Живкова", от създаването си квартал 2 е за обществено обслужване

OFFNews 21 юли 2018 в 08:38 3672 0

Снимка Фейсбук на Зелен Младост

На трети протест срещу застрояването на парка до Лидл в Младост 3 излизат жители на района в понеделник вечер. Те се събират в 18,30 часа в центъра на парка. 

Според организаторите на митинга от "Зелен Младост" на мястото е предвидено изграждането на още 4 сгради, те настояват за незабавно спиране на строителните дейности. И още - на инвеститора да му бъде предложен равностоен общински терен на безконфликтно място;
отпадане на предвидените 8-етажна сграда и два търговски обекта в парка и запазване на парка в сегашния му вид и включването му в Зелената система на Столична община. 

В парка са предвидени за изграждане 7-етажна сграда със смесено предназначение, 8-етажна сграда, и две двуетажни сгради за търговска дейност на Лидл, обявиха от Зелен Младост още преди първия протест. От Лидл отрекоха, че имат нещо общо със строителство в парка. 

В официална позиция от НАГ уточниха историята на строителството. В текста се казва: 

През 1983 се изработва и одобрява проект за регулация на местност „булевард Людмила Живкова”, който свързва бул. „Ленин”, днес бул. „Цариградско шосе”, със „Софийски околовръстен път”- южна дъга, и осигурява транспортното обслужване на вече жилищни комплекси „Младост 1-1А, 2, 3” и изграждащият се ЖК „Младост 4”.

С новия булевард и неговите нови прилежащи квартали се цели освен транспортно да се осигурят жилищните комплекси с липсващото им обществено и делово обслужване в така наречения „Младост-център“. Териториите остават нереализирани заедно с булеварда повече от 20 години.

През 1990г. по действащия тогава ПУП в квартал 2, чийто граници са били същите като днешните, е било предвидено значително като площ застрояване с определено отреждане „за младежки дом, дискотека и игрална зала”.

С план от 2008 квартал 2 и съседният квартал 14 бяха включени в общ план, с който беше предвидено изграждането на сгради за комплексно обслужване и офиси, както и на спортна зала. Поради обжалванията на плана намерението за изграждане на спортната зала се реализира на друго място с построяването на Арена „Армеец“. Процедурата беше прекратена от СОС. �

През 2013 година със заповед на Главния Архитект на СО е одобрен план, с който се регламентират УПИ I-за ПАРК, II-350 за КОО и V-364,355 за КОО и пг, а със заповед от 2015 след сключване на договор за заменяне на части с общината са променени границите УПИ II и III.

От самото си създаване квартал 2 е бил предвиден за обществено обслужване. 

ОУП СО е потвърдил основната идея за организиране на територията, като е определена „Смесена многофункционална зона” и предвидените с ПУП сгради са обществено обслужващи. 

Реализиран е обществено обслужващ обект - хипермаркет и локалният парк от 5000 м2, за който е издадено РС от 2014 година. За сградата в УПИ III, което е собственост на частно лице, и е съседно на парка, е издадено РС N21/09.02.2018г.- влязло в сила с проведена процедура по съобщаване чрез р-н „Младост” СО. 

Третият протест обаче вече има нови искания, съобщиха организаторите. Те настояват кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова да издаде Заповед за устройствена процедура по актуализация на действащите цялостни подробни устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, Горубляне и Полигона, като чрез тази актуализация да бъдат дефинирани и нанесени в плановете жизнените пространства, които гражданите използват.

В тези жизнени пространства трябва да бъде включена и адекватна буферна зона, която да не позволява строежи в непосредствена близост до детски площадки и обекти на отдих.

Частните имоти, които попадат в жизненото пространство на хората, да бъдат урегулирани за широко обществено ползване, за да подлежат на отчуждаване. Иска се също така извършване от Столична община на проверки на всички процедури, по които са възстановени или продадени имоти в границите на Район "Младост". 

Преди изборите в Младост преди около две години арестуваният в момента кмет на общината Десислава Иванчева обеща пълна ревизия на издадените строителни разрешения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !