В „Младост“ откриват почистването на столицата

Стефан Йончев 29 март 2022 в 14:15 829 0

Традиционното пролетно почистване на София ще продължи от 1 до 15 април. Още за първия ден е предвидена доброволческа акция в столичния район „Младост“.

„Да станем част от кампания с личния си пример, като се включим и почистим там където живеем, учим и работим! Вашата активност и ангажираност имат значение! Нека любимите ни места в града и близо до него станат още по-уютни и приятни!“, призовават от Столичен инспекторат, като добавят, че целта е привличане на повече доброволци към каузата. По време на кампанията ще се раздават чували и ръкавици, а също ще бъде осигурен транспорт за извозване на събраните отпадъци.

От столичния „Младост“ информират, че в района ще бъдат проведени няколко акции. На 1 и 2 април от 10 часа ще бъде почистван терена, известен като „Кучешката поляна“ между УМБАЛ „Св. Анна“ и бившата 27 поликлиника.

Въпреки че повечето имоти там са частни, покрай ул. „Митрополит Серафим Сливенски“ има общински имот, с площ около 9 дка, който районната администрация си е поставила за цел да облагороди. За 9 април е предвидена акция в парк „Сухото дере“ в „Младост“ 4, а на 10 април ще се чисти парк „Въртопо“, като сборният пункт е зад бл. 242, близо до обръщалото на тролейбус №5. До сградата на кметството в кв. „Горубляне“ на 9 април ще бъде позициониран огромен контейнер за зелени отпадъци, като по този начин местните жители ще могат да изхвърлят клони и храсти, които са изрязали в дворовете си. По време на двете седмици от кампанията всеки може да се включи и като се погрижи за градинката около блока си, а Столичен инспекторат и районната администрация се ангажират с почистването с техника на местата с по-сериозни замързявания.

Важно е да се знае, че кастрене и резитба на дървета и храсти се извършва само с разрешително от районните администрации. Клоните се оставят до контейнерите за битови отпадъци, но отделно от едрогабаритните, тъй като всеки вид отпадък се извозва на различни депа и смесването им води до сериозни затруднения с почистването. На сайта на Столичен испекторат са посочени начините за безплатно изхвърляне на текстил, електронно и електрическо оборудване, опасни отпадъци и гуми от превозни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови