В ЕС има слаб взаимен интерес между държавите

OFFNews 10 август 2014 в 20:17 1568 0

Много е слаб взаимният медиен интерес между страните от Европейския съюз, сочат резултатите от проучване на италиански експерти. 

Експертите са анализирали около 2 милиона статии, поместени в 148 всекидневника и седмичника от 27 страни (без Хърватия) в ЕС. От България са били включени публикации в "24 часа", "Стандарт", "Монитор", "Новинар", "Пари" (повече от две години вестинъкт не съществува) и "Дневник".

Най-голям е медийният интерес към Германия, която е цитирана средно 5.04 процента, докато най-малко внимание е обърнато на Малта - 0.2%. След Германия се нареждат Франция - 4.97%, Великобритания - 3.41%, Италия - 3.27% и Испания - 2.76%.

Люксембург проявява най-силен интерес към другите страни от ЕС и ги цитира средно в 2.63% от публикациите, а Италия е най-слабо заинтересована - 0.77%.

Най-често се цитират помежду си Великобритания и Ирландия (около 6%), Естония, Латвия и Литва, както и Чехия и Словакия (по около 5%).

Някои страни проявяват подчертан интерес към други. Медиите в Кипър се интересуват от събитията в Гърция, в Люксембург - от Германия и Франция, а в Ирландия - от кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Колкото една страна е по-голяма, толкова е по-малък нейният интерес към другите партньори от ЕС, установява изследването.

Темите, който най-често привличат вниманието, са свързани с населението, брутния вътрешен продукт на глава от населението, географската близост, езиковия и културен афинитет, специфичните взаимоотношения на историческа основа и текущата икономическа криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!