В доклад на САЩ: Мюсюлмани, мормони и Свидетели на Йехова се оплакват от тормоз в България

OFFNews 30 май 2018 в 11:50 3302 0

Снимка pixabay.com

Мюсюлмани, мормони и Свидетели на Йехова съобщават за случаи на физически атаки, тормоз и заплахи срещу членове на техните общности.

Това пише в частта за България в доклада на Държавния департамент, посветен на състоянието с религиозните свободи по света през изминалата година.

В документа се посочва, че училищата продължават да забраняват носенето на религиозни символи. Малцинствени групи съобщават за нарастващи забрани на местно ниво за разпространение на религиозна литература и спечелване на нови привърженици. Мюсюлманската общност съобщава за трудност при получаване на разрешителни за строеж на нови места за култ и при реституция на имущество, конфискувано от комунистическия режим.

В раздела за България се припомня, че повторното дело срещу 13-те регионални мюсюлмански лидери, обвинени в разпространение на салафитски ислям, продължава. Предстои и процесът срещу 14-те ромски мюсюлмани, обвинени в пропагандиране на антидемократична идеология, подстрекаваща към война, и подпомагане на чужди бойци.

През юни Европейският съд за човешките права постанови, че правителственият отказ за регистрация на молбата на мюсюлманската общност Ахмадия представлява нарушения на религиозните свободи, пише още в доклада.

Протестанти и други малцинствени религиозни групи са сигнализирали за дискриминация от страна на правителствени представители. Еврейски организации пък са изразили безпокойство от неуспеха на правителството да преследва нарастващия антисемитизъм в социалните медии. Неправителствени организации и малцинствени религиозни групи са изразили безпокойство от предложения за нормативни актове, ограничаващи религиозните дейности, се казва в документа.

В доклада на Държавния департамент се посочва още, че българската конституция осигурява свобода на религията и че религиозните групи могат да изповядват религията си, без да се регистрират. Допълва се, че онези религиозни групи, които се регистрират, получават известни ползи, в това число и правото да получават държавно финансиране, да отварят училища и болници, да се ползват от данъчни изключения във връзка с данъците върху собствеността. Конституцията признава източноправославното християнство за традиционна религия и законът освобождава Българската православна църква от регистрация.

Българското правителство е установило позицията на национален координатор за борба срещу антисемитизма и е приело работната дефиниция за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на холокоста, се казва в частта за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови