В Деня на труда: Бездомен мъж с табела 'Търся си работа' трогна хиляди

OFFNews 01 май 2020 в 21:08 6794 1

Снимка Племен Петков

Безработен мъж търси работа с табела на улицата. Снимката му трогна социалните мрежи и днес той вече има работа.

Снимката на мъжа е публикувана вчера в социалните мрежи от Племен Петков със следното съобщение:

"Докато карах колело видях този човек на кръстовището до метростанция Г.М. Димитров. Обикаля София от няколко дни и търси работа и след като му отказали на доста места днес е написал тази табела. Предложих му пари, но ги отказа със сълзи на очи, каза, че не иска на готово, а иска да работи. В момента живее буквално на улицата, на 200 метра от това кръстовище в един изоставен строеж. Показа ми лична карта и каза, че е работил като дърводелец, бояджия, домашен майстор и още доста неща, дори е работил в бижутерия. Направи ми впечатление, че говори доста интелигентно, има богат речник, не е луд, но в момента няма дори GSM за връзка с него."

Публикацията във Фейсбук има 17 хиляди реакции, над 800 коментара и 20 хиляди споделяния.

„Веднага ми писаха 200 човека с предложение за работа и да му намерят дом, защото живее в един строеж“, разказва Пламен Петков. 

Мъжът, отправил нетрадиционния зов, е Божидар Димитров. Той имал дом, семейство, деца. След развода, оставил всичко за тях и започнал да гради нов живот.

„Останах без работа, а после и без квартира. Повишиха цената на наема ми от 250 на 380 лв. и така останах на улицата“, разказва той пред Нова тв.

15 дни рухнала сграда в София е негов дом. Отишъл в социален дом и издържал само ден. „На обяд дават по един сандвич, вечерта - по един сандвич, а на сутринта глад и съветска музика. А и да стоя по цял ден без работа, няма да стане“, казва Димитров. Затова написал „Търся си работа" върху картон и излязъл на булеварда.

Така го вижда Пламен и веднага му предлага помощ.

„Предложи ми - аз отказах. Не мога да взимам пари така, може да има и той нужда от тях. Просто не си заслужава“, казва Божидар Димитров.

Той обаче се съгласява Пламен да му направи снимка, която да публикува като обява за работа в социалните мрежи.

За часове - стотици предлагат помощ. Така, от тази сутрин, Божидар вече има подслон, прехрана и така жадуваната работа. Предложила му я е Габриела. „Работата му е свързана с обща работа в градина. Портиерска работа е, лека работа. Трудно е да вземеш човек от улицата, но точно в това се изразява и доброто. Трябва да поемаме такива рискове, да вярваме, че хората са добри и да се опитаме да им помогнем с каквото можем“, категорична е тя.

И макар да нямал нищо до тази сутрин, Божидар също помагал на безмълвните си нови приятели. „Намерих си по контейнерите чипс, вода, кебапчета и кюфтета. Дадох на кучето. Храня и един таралеж, той е с много малки. Обичам животните“, разказва той.

"Благодаря на всички, човекът е добре. Намери си много спокойна работа и дом за живеене. Бъдете здрави и не си завиждайте, а си помагайте", актуализира публикацията си в социалните мрежи Пламен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

2

Пенчо бре

02.05 2020 в 07:59

"Обикалям, обикалям от кафе на кафе.
Прибирам се вкъщи и не мога да проумея.
Възможно ли е да живея тъй зле?
Какво да правя, нямам никаква идея.

Работа насам няма, работа натам.
Работа си търся, за да се наям."

Тук лирическият герой може да се прибере в къщи и там да се терзае, а нашият човек обикаля даже без маска. Слава Богу - Happy End!