В деня на св. Агатия празнуват хората с добро в името си

OFFNews 05 февруари 2023 в 05:14 1687 0

Св. Агатия

Снимка Архив

Агатия се славела със своята красота

Църквата почита днес паметта на света мъченица Агатия, имен ден празнуват Добрин, Добромир, Добри и дамите с производни имена. Името е от старогръцки произход, Агатия означава "добра".

Света Агатия е живяла по време на римския император Декий (249-251), когато е имало жестоки гонения срещу християните. Във всички области на империята било заповядано да ги предават на мъчения и смърт. Агатия е родена в Палермо, тя била скромна християнка, славела се със своята красота, добродетел и знатен род. Родителите й оставили голямо богатство, но тя малко ценяла земните блага. Когато местният управител Квинтиан пратил войници, тя спокойно отишла с тях в Катания. Подложена на жестоки мъчения, Агатия запазила силата на духа си и нищо не можело да я накара да се отрече от Христовата вяра. Славата на мъченическата й смърт бързо се разнесла сред вярващите и веднага след нейната смърт християните построили църква над нейната гробница. Простата дреха, която тя обикновено носела, била поставена на гроба й за спомен на нейното смирение.

Жителите на Катания благоговейно тачат нейната памет. Недалеч от града се намира вулканът Етна, който от време на време бълва огън и гореща лава. Веднъж, когато страшно изригване застрашавало града с гибел, те взели дрехата на света Агатия и я държали срещу огъня. Бедата минала и катанските жители благодарили на светата мъченица за нейното застъпничество.

Според народните поверия жените празнуват на днешния ден в чест на мъжете, те се черпят с вино, за да почетат съпрузите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови