В България ще има център за настаняване на непридружени деца-чужденци

OFFNews 18 април 2018 в 19:43 2606 0

Снимка Държавна агенция за закрила на детето

Държавната агенция за закрила на детето ще започне работа по проект за създаване на Център за настаняване на непридружени деца-чужденци.

Той ще е по програма „Вътрешни работи“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 - ДАЗД е водеща институция и ще го изпълнява съвместно с Държавната агенция за бежанците и Българския червен кръст.

Това стана ясно след срещата на председателя на ДАЗД Елеонора Лилова с представителя на Върховния комисариат на ООН за бежанците Матайс льо Рут.

Те обсъдиха приемането на механизъм за взаимодействие между институциите и организациите за гарантиране правата на непридружените деца-чужденци, пребиваващи в България. Това трябва да се направи предвид промените в Закона за чужденците и правилника за неговото прилагане.

"На следващия Национален съвет за закрила на детето ще направим предложение за работна група, която в рамките на 1-2 месеца да изработи промените и да подготви документа за стартиране на съгласувателна процедура и внасянето му в Министерски съвет", заяви д-р Лилова.

Председателят на ДАЗД посочи, че по механизма все още текат съгласувателни процедури, като агенцията изпраща всички свои въпроси, свързани с функционирането на Центъра. Надяваме се до средата на годината да се подпише споразумението, заяви Елеонора Лилова.

Чрез документа ДАЗД се стреми да създаде нова за България услуга, която ще даде възможност на деца-чужденци да бъдат настанени в център с качествена грижа. Капацитетът му ще бъде до 50 деца, за срок не повече от 6 месеца.

Д-р Лилова поиска от Матайс льо Рут да подпомогнат ДАЗД със създаване на компонент към Националната информационна система, в който да се събират данни за деца, търсещи или получили закрила на територията на България. Освен това да препоръчат две деца – чужденци, които да участват в работата на Съвета на децата, които да са интегрирани в България и да са на възраст от 13 до 17 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови