В България ще има програма на СЗО за обучение на родители на деца със затруднения

OFFNews 17 ноември 2020 в 21:46 1710 0

Снимка ДАЗД

По инициатива на Държавната агенция за закрила на детето за първи път в България се въвежда общопризнатата програма на Световната здравна организация за обучение на родители на деца със затруднения в развитието.

Пилотното тестване на програмата ще се реализира под ръководството на ДАЗД в партньорство с представителството на УНИЦЕФ за България, сдружение „Аутизъм днес“ и други заинтересовани професионални организации у нас.

В последните години в световен мащаб нарастна броя на децата с разстройства от аутистичния спектър. Това налага и търсенето на нови подходи, които да гарантират правото на невидимите деца на достоен и качествен живот в общността, на равен достъп до здравни, образователни и социални услуги, както и на възможност за пълноценната реализация на децата и реална подкрепа на семействата им.

„Много родители, разбирайки, че детето им е със затруднение в развитието, обвиняват себе си или се затварят сами с проблема си. Това не бива да се допуска повече. Родителите трябва да преодоляват трудностите, пред които са изправени, но и да споделят своите притеснения и желания. Затова ни трябва програмата на Световната здравна организация, за да се почувстват родителите подкрепени, уверени и сигурни, че не са сами. С тази програма те ще разберат, че детето им има възможности за развитие и има специалисти, които са готови да помогнат и на детето, и на близките му“, заяви председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова, откривайки пилотната среща.

В първата работна среща за представяне на програмата се включиха: д-р Джейн Муита - представител на УНИЦЕФ за България, д-р Михаил Околийски от офиса на СЗО в България, Дан Чийсхолм - съветник по психично здраве към Регионалния офис на СЗО, д-р Раул Бермехо от централата на УНИЦЕФ, д-р Анди Ших от Autism Speaks, представители на ДАЗД, Детската психиатрична клиника към Александровска болница, Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование София-град, Националния център по обществено здраве и анализи, Университета в Торонто, Софийския университет и др.

Програмата на СЗО подкрепя родителите на деца със забавяне или затруднения в развитието от 2 до 9-годишна възраст и може да се предоставя от родители, учители, медицински специалисти, социални работници, доброволци и др. Така семействата ще могат да се обучат как да реагират в различни ситуации, как да успокояват детето, как да го ангажират в ежедневни дейности и игри, как то да стане по-самостоятелно в ежедневието.

Проектът на работа с детето и родителите включва комбинация от 9 групови сесии, 3 индивидуални посещения у дома и подходящи индивидуални упражнения. А посланието на създателите на програмата е, че децата се учат най-добре от занимания, представени им по забавен и позитивен начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!