В България е възможно да има недостиг на зърно, но не и на хляб

OFFNews Последна промяна на 23 май 2022 в 10:22 1102 2

Пламен Абровски

Снимка БТА

В България недостиг на зърно не е невъзможно да се случи, но ще е изключително трудно да остане без хляб. Въпросът е на каква цена ще е, защото в момента цената на зърното скача главоломно.

Тази прогноза направи шефът на парламентарната комисия по земеделие Пламен Абровски пред БНР. 

"Недостиг на храна в световен мащаб ще има, ще има по отношение на произведеното зърно в Украйна. В Европа на пръстите на едната ни ръка се броят държавите, които произвеждат зърно повече, отколкото потребяват, и ние имаме щастието България да е една от тях", коментира Абровски.

Но ако блокираните 20 млн. тона украинско зърно рязко излязат на пазара, това ще означава изключително поевтиняване на зърното, което може да обрече на фалит българските зърнопроизводители, предупреди той. Според него не биваше да се приема нулева ставка за хляба, защото тя няма да понижи цената му.

"За един определен период от време няма да позволи да се увеличи неговата цена, защото ще имат 20% буфер. По-правилното нещо беше да бъде въведена нулева ставка на ДДС за брашното, нулева или поне намалена ставка на 9% за плодовете и зеленчуците, за млякото, за месото, за яйцата – за суровината, от която се произвежда нашата храна. Има много по-голяма логика в това, отколкото да намалявам ДДС-то на крайния продукт", изтъкна Абровски.

Самият той бил изненадан, че в мерките на правителството не се намалява ДДС за родното производство.

"Със зърното, което държавата щеше да изкупува, не се случва нищо към настоящия момент", уточни Пламен Абровски.

Той обясни, че започва активен туристически сезон. При условие, че близо една четвърт от зърното няма да го има, ще започне масово изкупуване на зърно, което ще означава изключително висока цена. При липса на мерки за брашното, самото брашно ще бъде на изключително висока цена, следователно на един малко по-късен етап ресурсът, от който ще се прави хляб, ще стане скъп.

Според Абровски правилно в сегашната ситуация е мелничарите и животновъдите да имат достъп до по-евтино кредитиране, за да закупят брашно и фуражи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1608

2

Злотоку4е

23.05 2022 в 12:12

Светна ви за газа, ще ви светне и за леба. Никой не може да забрани на зърнопроизводител да си продава стоката на европейската борса, никой. Та богатите на запад ще си ядат скъп хляб, а ние, като производител ще ядем пасти от на жената на Кире обратното на умното щото леба ще е скъп. Всички знаем как приключи историята с ляба и пастите. Нали?

-7695

1

Rokhan

23.05 2022 в 10:25

Тия неща се прогнозират преди да се въведат самоубийствени санкции. Толкова се изложиха брюкселските зелки, че няма накъде.