В 38-о училище искали извинение от бащата, разказал за урока, че човек не е стъпвал на Луната

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2019 в 20:55 19454 15

Учителят вече отдавна не е център на обучение, има различни източници на информация, които са полезни, както за деца, така и за възрастни. Децата са ни будни, любознателни и винаги се стремя по предмета, който преподавам и темата, да включвам допълнителен материал.

Това каза в предаването „120 минути” учителката Лидия Булева от 38-о ОУ „Васил Априлов”, около която през последната седмица се разрази скандал заради твърдението на родител, че в час Булева учи децата, че кацането на Луната през 1969г. всъщност никога не се е състояло.

„В края на часа пуснах на децата видео от „Ютюб”, в което имаше аргументи и контрааргументи за стъпването на човешки крак на Луната. Преведох съдържанието на видеото в най-общ вид. След което детето си е отишло вкъщи, споделило е на родителя си, че никой никога не е ходил на Луната, родителят потресен, прави коментар в социалните мрежи, в „Туитър”, разказа Булева.

Учителката посочи, че е искала да разнообрази преподавания урок с допълнителна информация. Целта ѝ била да събуди интерес у четвъртокласниците и да ги предизвика да търсят разнообразна информация:

„Просто смятам, че в науката има много области, в които има спорни въпроси, неизяснени въпроси. И когато детето получава различна информация, това го кара да търси още един източник. Успях да събудя интерес и любопитство”.

Директорът на училището Мариета Димитрова призова за диалог между училището и родителите:

„Господин Иванов първо изнесе информацията в публичното пространство, след което дойде при мен, не пожела дори да говори с класния ръководител. Първото нещо, което пожела, е да премести детето в друг клас, след което реши да не го мести. Този господин на родителската среща не пожела публично да се извини”, посочи Димитрова.

По-рано през деня родителите на децата от класа на Булева изпратиха писмо, в което изразяват подкрепата си за нея.

„Днес, когато темата „качество на образованието“ e изключително значима за все повече родители, един столичен учител с над 30 годишен опит има куража и отговорността да отваря прозорци към различни и интригуващи теми и аспекти от съществуването ни пред нашите деца. Не приемаме лекотата и наглостта, с която се коментират качествата ѝ (на Лидия Булева – бел. ред.) и ситуацията в публичното пространство от хора, които не познават нито учителката, нито класа, нито училището, нито са запознати докрай с фактите, но си позволяват да издават присъди и създават отровна и вредна среда както за децата от този клас, така и за училището”, се чете в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8296

15

geko

23.01 2019 в 18:21

Браво на училището и браво на учителката! А родителят е пълен идиот, както и не-малко от коментиращите по-долу. Кацането на луната (или по-скоро липсата на такова) отдавна не е "конспиративна теория" за всеки образован човек, който е способен да търси, разбира и осмисля информация. Конспиративна теория е това, че земята е плоска - при други обстоятелства въпросният родител и повечето тук коментиращи биха били пламенни застъпници именно на подобна идиотщина. Те и в момента са, само дето не го знаят.

5700

14

Годо

22.01 2019 в 16:00

Докога такива червени, циментирани мозъци като тази на учителката ще се мотаят из българските училища. А защо не попитат тази червена гъска полетът на Гагарин състоял ли се е.

4000

13

nc

21.01 2019 в 14:06

Сигурно по математика учите децата че 2+2 =5! Така ще развият "творческо мислене"!!!!!!

12251

12

Божо

21.01 2019 в 12:37

Наглост и безочие. Не стига, че са некадърни, а и искат извинение от бащата.

4000

11

ХИОС

21.01 2019 в 11:28


Изразявам подкрепата си към бащата на детето, който е реагирал честно и спонтанно на наглата, лъжлива и манипулативно изнесена “информация“ от учителката Лидия Булева. За тези, които защитават това поведение искам да допълня, че пет поколения от моето семейство са учили
в училище “В.Априлов“ и никак не ми е безразлично как се преподава в едно наистина елитно столично училище.Държанието на учителката доказва, че когато човек се поддава на манипулациите в Интернет може да приеме дори напълно сигурни факти за лъжи. В случая най-неприятното е, че тези лъжливи и манипулативни сведения се представят на малки деца уж с цел да разсъждават по темата. За информация на тези, които са се обявили
в защита на този род “модерно преподаване“ искам да припомня, че кацането на “Аполо 11“ на Луната беше предавано на живо в целия цивилизован свят. Не искам да вярвам, че няма да се вземат поуки от този педагогически гаф.Смятам, че не бащата на детето, а учителката трябва да се извини на учениците си!

7145

10

kokoten

21.01 2019 в 10:25

...странен по своята тъпота казус(на пръв поглед)...на децата трябва да се преподават и говорят убедено само истини...опита да посееш съмнения относно истината е сектанство,тъпотия и пълно неразбиране на ролята на учителя...това не е анализ на литературно произведение,точни истинни факти....колко жалко,че толкова хора не разбират това......чалга браточка и формиране на нови светогледи...

8461

9

Kara Kolio

21.01 2019 в 09:41

"Особено широко разпространение намират отрицателните идеи в и чрез учителите, в и чрез училищата. Скромнички и със своите тесни вътрешни и външни хоризонти, но пламенни, като всеки вчерашен роб и днешен полу-културен млад човек, българските основни учители въпреки и против народната вяра и философия се явяват увлечени и упорити проводници главно между училищната младеж на новата, отрицателна насока в нашия живот и разбира се от философско гледище. "
Протойерей Стефан Цанков 1933г.

5300

8

квазимодо

21.01 2019 в 09:18

Ето защо излизат неграмотни от училище. Учат ги с материали от ю-тюб . Напълнихме се с плеймейтки, с блондинки с разни тъпи парчета дето имат поне по едно " ВИШО ". Мое дете ли е отива в друго училище. Незабавно. Ако това е критерия на учителката и на директора и за критично мислене - утре ще успорят някои закон на Нютон примерно, защо не - нека мислят критично. Първо обаче е важно децата да натрупат знания и чак тогава да им развием критично мислене. Какво извинение очаква елементарния директор , след като не позволява на един възрастен човек, родител, да има критично мислене , за тяхното поведение, питам аз.

8461

7

Kara Kolio

21.01 2019 в 08:03

В училищата е пълно с такива откачалки. Знам за една още по-ненормална женица - Виргиния Заркова от Люлин - https://www.facebook.com/profile.php?id=100009427009530
Тя пък обяснява на деца в 4-и клас, че има извънземни на обратната страна на луната и всякакви езотерични простотии. Иначе е абсолтно неграмотна по всички предмети, по които преподава. Сезоните според нея се дължали на това, че слънцето било по-близко до земята през лятото. Но още по-интересното е, че в час говори за политика - колко го било страх Обама от новите оръжия на Путин.
Но тъй като тя е прекалено откачена се задържа най-много по една година в училище.
Та това са путинистите и руснаците - окаяни бесновати лъжци.