В 13 часа катафалки потеглят към парламента. Ще протестират, не друго

OFFNews 11 март 2020 в 12:27 4867 0

Снимка pexels

Точно в 13 часа стройна колона от катафалки се очаква да обиколи центъра на София, да спре пред Народното събрание и да надуе клаксони.

След това траурните коли ще минат и през ул. "Московска", където се намира Столична община.

Днес и утре Съюзът на погребалните фирми в България заедно с Асоциацията на погребалните фирми в България и Сдружение на фирмите от погребалния бранш - "Фунерал" организират национален протест заради законодателни промени в Закона за устройство на територията, внесени в парламента от ВМРО.

От бранша не са съгласни с новите текстове, които дават възможност на общинските съвети по места да приемат наредби, уреждащи цялостната дейност по тъжните обреди.

"Тези наредби са по-скоро някакъв юридически абсурд, смесват се норми, които нарушават други закони", заяви пред БНР Борислав Петров от бранша.

Според него в бранша има тотален хаос и всеки прави, каквото си иска.

"Прави са хората да негодуват. Това е, защото няма специален закон, няма регламент... Общините имат интерес от това, защото искат чрез едни наредби да вменяват правила на своите директни конкуренти", смята той.

Депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов обаче е на точно обратното мнение.

"Законовата промяна не е насочена срещу траурни агенции или определени хора. С тази законова промяна даваме възможност общините да си приемат наредба, с която да урегулират дейностите в общинските гробищни паркове. Рекетът на опечалените и гаврата с паметта на починалите трябва да престане, това не може да продължава", каза той също пред националното радио.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!