Установиха самоличността на децата, дишали райски газ в Русе

Флаконът с азотен диоксид е бил закупен от 17-годишно лице

OFFNews 13 септември 2023 в 15:28 1278 0

райски газ

Снимка Скрийншот

Райски газ

Проверката по случая с видеоклипа, на който са заснети деца, които дишат райски газ в Русе, е в заключителна фаза. Установена е самоличността на всички осем непълнолетни, съобщиха от Русенската окръжна прокуратура.

Видеоклипът бе разпространен в социалните мрежи преди няколко дни. След медийна публикация по случая, прокуратурата се самосезира.

Непълнолетните са на възраст между 15 и 17 години и са ученици в различни учебни заведения в Русе. Закупили флакон с диазотен оксид (райски газ) за 50 лв. от 17-годишно лице, с което се свързали чрез личните си профили в една от социалните мрежи.

При проверката за притежание на трима души, един от които е непълнолетен, са установени и задържани 114 флакона с райски газ с вместимост 640 милилитра и 360 патрона за пълнене на балони. Те ще бъдат предадени на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Русе, след като разследването приключи.

На едно от пълнолетните лица е съставен акт от здравните инспектори. Той е подписан без възражения. За другото пълнолетно лице информацията е предадена на представител на РЗИ, откъдето трябва да преценят каква мярка да бъде наложена.

По закон на непълнолетното лице, препродало райския газ на осемте момичета не може да му бъде търсена отговорност.

От Прокуратурата информират, че Областната дирекция на МВР ще изпрати доклад по случая до Държавната агенция за закрила на детето, както и до общинския отдел "Социални дейности".

"Това са органите, които ще пкакви мерки да бъдат взети. В Община Русе този отдел отговаря за изпълнението на общинската програма за закрила на детето, съвместно с дирекция "Социално подпомагане", и има водеща роля в дейността на комисията за детето", обясняват от прокуратурата.

От Окръжна прокуратура Русе посочват, че тази проверка не би била възможна, ако не разполагаха с правомощия, по линия на "Общия надзор за законност". Случаят бе проверен едва дни дни след сигнала.

Оттам информират още, че от един флакон с вместимост 640 милилитра обичайно се зареждат с райски газ 80 балона. Цената на едро на флакона е от 28 до 32 лева, като се предлага свободно в интернет и в социалните мрежи. Цената на балон с райски газ е от 6,00 до 7,00 лева. Така продаден на дребно един флакон носи печалба от 480 до 560 лева.

Тази информация не съставлява "достатъчно данни" по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс и не дава възможност да бъде образувано и проведено разследване за извършени данъчни престъпления, но Окръжната прокуратура в Русе я намира за достатъчна органите по приходите да инициират и извършат съответните проверки, за които имат необходимата компетентност, заявяват от прокуратурата в Русе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки