Установено е оръжието, с което е убит Кирил Русев

OFFNews 11 януари 2024 в 16:48 4854 0

Любомир Николов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Любомир Николов

Столичната полиция е установила оръжието, с което е бил убит Кирил Русев преди дни в София, обяви шефът на СДВР Любомир Николов в парламента. 

Той допълни, че част от назначените по случая експертизи са готови, други вероятно щели да приключат в кратки срокове, информира БТА.

Тялото на 49-годишния Кирил Русев беше намерено в частен крематориум, подготвено за кремация. Мъжът е починал вследствие на две огнестрелни рани. Преди убийството е бил завързан и измъчван. Основната версия и мотив, по който се работи, са свързани с финансови взаимоотношения.

По първоначална информация жертвата е дължала 400 000 евро на бившия финансов министър Стоян Александров, който е баща на един от задържаните - Петър Александров. Задължението датирало отпреди 7-8 години, заяви преди директорът на СДВР.

Двамата заподозрени за убийството - Александров и Александър Кинов, който е погребален агент, напуснали страната след престъплението, като са влезли в Сърбия, а след това са се върнали след по-малко от час и 20 минути.

Установено е, че преди да напуснат страната, двамата са взели телефона на жертвата, както и документите му, като са опитали да прикрият престъплението, като са инсценирали, че жертвата напуска страната. На излизане от България единият от двамата е представил документите на убития, а на връщане двамата извършители са се легитимирали с личните си документи.

Във връзка с това главният секретар на МВР Живко Коцев коментира, че е предмет на изясняване как гранични служители са допуснали човек с лична карта на друг български гражданин да премине границата. По случая трима гранични полицаи са временно отстранени от длъжност и тече проверка.

По думите на Николов столичната полиция проверявала всички обстоятелства, свързани с дейността на Петър Александров, дружествата, които управлява, както и спрямо другия обвиняем - Александър Кинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика