Унищожена е единствената колония на големи корморани по Северното Черноморие (снимки)

OFFNews 08 май 2020 в 14:47 4194 1

Снимка БДЗП

Унищожена е единствената колония на големи корморани по Северното Черноморие, алармира Българското дружество за защита на птиците.

Природозащитниците установили щетата при  мониторинг на водолюбиви птици в района на Дуранкулашкото езеро на 6 май. Те видели, че гнездовата колония е напълно унищожена. Всички дървета, където са гнездели кормораните, са изсечени и подготвени за извозване.

"Според местни хора сечта е извършена в първата половина на месец април – в разгара на гнездовия сезон на този вид. Ситуацията наистина е трагична, тъй като още в началото на март колонията беше заета от 180 двойки големи корморани! Месец по-късно при отрязването на дърветата с гнездата са били унищожени стотици яйца в напреднал стадий на инкубация и вече излюпени малки. А видът е предмет на опазване в Дуранкулашкото езеро", пишат от БДЗП.

Еколозите коментират, че се намира до самия бряг на водоема и към нея има сериозни апетити за урбанизиране. Изсичането на гората на практика е разчистване на терена за едно бъдещо усвояване, смятат те. 

Сезирани са компетентните институции, надяваме се да се установят извършителите и те да бъдат наказани. Но дори и това да стане - дърветата и колонията вече ги няма, обобщават от БДЗП.

Снимки: Българско дружество за защита на птиците

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови