Умъртвиха над 400 животни заради екзотична чума

OFFNews - Бургас 30 юни 2018 в 12:46 4470 3

Снимка Венко Георгиев/Фейсбук

Цялото стадо, над 200 животни, на Венко Георгиев (на снимката) е умъртвено

Над 400 животни в царевското село Кости бяха евтаназирани от Агенцията по безопасност на храните. Причината е чума по дребните преживни животни, огнище на която, вече бе регистрирано в Ямболско. След съмнение за заболяването са взети кръвни проби и то е открито в една ферма. За да се ограничи разпространението на заразата е взета крайната мярка да бъдат евтаназирани всички кози и овце - в двете ферми, а и в дворовете на местните жители.

При такова заболяване всички животни - болни и здрави в селото, трябва да бъдат евтаназирани, даже на трикилометровата зона", посочи началникът на Областната дирекция по безопасност на храните Георги Митев.

В селото е наложена карантина, автомобили и пешеходци се дезинфекцират.

За хората от Странджа това вече се превръща в кошмар. В планината вече няколко пъти са умъртвявани по подобен начин животни - заради шап, заради шарка, заради син език. Има цели стопанства, които са закривани буквално за ден. В Кости има хора, които за втори път се лишават от поминъка си, след бума на шапа през 2011 година.

Заболяването плаши всички в планината. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев се страхува, че фермерите ще започнат да крият, че имат болни животни, за да не им ги умъртвят, както се е случвало на няколко пъти:

Още помня дядо Янаки от Стоилово - пееше и плачеше, когато му избиха стадото. Същата година почина“, спомня си Янчев.

Кметът недоумява как в най-чистата планина винаги се появяват зарази и се опасява, че никой няма да дойде да развива животновъдство в един от най-бедните региони на България.

Сбъркана е политиката по отношение на действието при тези болести, смята д-р Петър Бодуров, дългогодишен ветеринарен лекар. Ваксинацията за познатите заболявания щеше да предотврати подобна масова евтаназия на преживните животни, коментира той. Бодуров е категоричен, че тя може да бъде разрешена след искане на държавата до ЕК, но, според него, има други интереси да се ликвидира поминъкът на хората. Масовата евтаназия също може да бъде избегната, ако бъдат изолирани болните животни и бъде наложена строга карантина, подчертава Бодуров.

Проби от животни са взети и от други населени места, като Бродилово. Очаква се да излязат и техните резултати, а ако се потвърди отново същото заболяване, ще се пристъпи към същите крайни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

30.06 2018 в 19:37

В Странджа има (поне) едно стадо подивели крави - от поне 25г. По някаква причина нито турските, нито българските власти се организират да ги разтребят, а добичетата са корави и нехаят за ветеринарните разпоредби и си се развъждат на свобода. Развъждат и болести.

Периодично от едната или от другата страна на границата реват от шап. Хем турците повече реват, защото имат повече говеда за трепане като стане проблем.

23293

2

Стефан

30.06 2018 в 14:53

Тия напасти идват от Турция. Може и нарочно да е. Те ти бактериологическа война.
А докато имаше истинска граница с Турция, и граничари на нея - изобщо нямаше такива ужаси.

15914

1

поп Дръвчо

30.06 2018 в 13:28

На ви сега кравата Пенка.
 
X

Да помогнем на украинските деца!