Умъртвяват всички 24 000 прасета от фермата в с. Никола Козлево, щетите са около 10 млн. лв.

OFFNews 04 януари 2020 в 13:08 2506 0

Всичките около 24 000 прасета в индустриалната ферма в с. Никола Козлево, където е констатирано огнище на Африканска чума по свинете (АЧС), ще бъдат умъртвени. Това бе съобщено на днешното извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен, предава Нова телевизия.

На него присъстваха изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Паскал Желязков, заместникът му д-р Цвятко Александров, директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига проф. Георги Георгиев, представители на Министерството на земеделието, горите и храните и други институции.

Прасетата ще бъдат умъртвени по хуманен начин, при спазване на нормативните изисквания. Мястото на загробване на труповете е съгласувано със съответните институциите, бе съобщено на заседанието.

Предполага се, че вирусът може да е пренесен в предприятието от гризачи. Не се предвижда да бъдат съкратени около 70-те работници в индустриалната ферма, каза на заседанието неин представител.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в община Никола Козлево, както и десеткилометрова наблюдавана зона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови