Улица в София ще носи името на Илия Минев

Идеята е по повод Деня на почит към жертвите на комунистическия режим

OFFNews 28 януари 2015 в 10:55 5728 3

Илия Минев

Столичният общински съвет да кръсти улица в София на името на българския антикомунист и дисидент Илия Минев. Това предлагат от Парламентарната група на ГЕРБ. Предложението до СОС е по повод Деня на почит към жертвите на комунистическия режим – 1 февруари. Илия Минев 

Илия Минев е човекът, който през целия си живот се е съпротивлявал на комунизма, за което прекара в затворите и лагерите на социалистическа България 33 години. Смята се, че това е нещо като световен рекорд – никой и никъде по света не е лежал толкова време заради политика.

Дисидентът изпреварва по най-дълъг престой зад решетките дори бореца срещу расизма в Южна Африка и носител на Нобелова награда за мир Нелсън Мандела. 

Въпреки твърдостта, с която отстоява човешките права по време на комунизма, след 1989 година Минев има не лека съдба и е изолиран от политическия елит на „новите“ демократи от СДС. 

През 1988 г. Минев създава Независимо дружество за защита правата на човека. Издател е и на в-к „Свободно слово“. Обявен е за почетен гражданин на град Септември. През 2000 година е удостоен посмъртно с орден „Стара планина“ – I степен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!