Удължават с два месеца стикерите за синя и зелена зона в центъра на София

28 000 не можели да паркират до домовете си заради отмяната на платеното паркиране

OFFNews 23 май 2020 в 11:47 3444 0

Абонаментите на хората, които имат стикери за платено паркиране в центъра на София да се удължат с два месеца, ще гласува Столичният общински съвет на 28 май.

Таксите за „Служебен абонамент“ пък да бъдат намалени, предлагат председателят на постоянната комисия „Транспорт и туризъм“ Карлос Контрера и членовете на комисията Радослав Влахов и Борислав Борисов.

Според доклада към момента на отмяна на „синя“ и „зелена зона“ в центъра е имало около 28 000 души със стикери за локално платено паркиране. Не малка част от тях реално не са можели да паркират автомобилите си в близост до домовете си. Наблюдения на Центъра за градска мобилност показват, че е имало дни със 100 и над 100% пълняемост на паркоместата, включително и при нарушения на Закона за движение по пътищата. 

Временната отмяна на почасовото платено паркиране е рефлектирала и върху ползвателите на услугата „Служебен абонамент“, които са предплатили за половин или една година.

Предложението, което ще бъде гласувано от Столичния общински съвет, е срокът на винетните стикери за локално платено паркиране да бъде удължен с 2 месеца, а хората, които имат сключени договори за „Служебен абонамент“ да бъдат освободени от такса за периода, в който почасовото платено паркиране в центъра беше отменено.

Ползвателите на „Служебен абонамент“, които са сключили договор преди 18.03 т.г и той е за период на действие след тази дата да бъдат освободени от плащането на сумата до изтичането на договора, но не за повече от 1 месец и 19 дни. Клиентите на ЦГМ, които имат сключени договори след 18 март ще бъдат освободени от задължението да плащат до 6 май т.г., гласи предложението в доклада на съветниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови