Учители не искат да се върнат в клас от януари, страх ги е от COVID-19

OFFNews 18 декември 2020 в 13:12 2253 0

Учители се обявиха против предстоящото отваряне на училищата на 4 януари за учениците от 1 до 4 клас, съобщава БНР.

В писмо до премиера, Народното събрание, парламентарната просветна комисия и до министрите на здравеопазването и образованието, педагозите от фейсбук групата „Учители за безопасно образование“ настояват присъствените занятия да бъдат възобновени, когато епидемията бъде поставена под контрол, а броят на хоспитализираните - трайно намален.

В писмото педагозите посочват, че данните за развитието на пандемията у нас към момента не отразяват действителната ситуация и не сочат затихване на риска.

Броят на PCR тестовете е малък, антигенните тестове не се отчитат, а на фона на недостига на легла в болниците, високата смъртност и връщането на учениците след празниците, най-късно в средата на януари ще се бъде отчетен нов скок и трета вълна. 

„Статистиката говори сама за себе си. Не е овладяна епидемията, което не предполага събирането на деца и ученици, защото знаем, че училищата са един от основните източници за разпространение на заразата. Знаете какви са условията в класните стаи – голям брой ученици, липса на вентилация, липса на адекватни лични предпазни средства за колегите“, казва Лилия Стоянова, учител по информатика във Варна.

Социализацията е недопустима като аргумент по време на пандемия, довела до двойно увеличена смъртност през 2020 година в сравнение с последните 5 години. Евентуални пропуски в знанията могат да бъдат наваксани и запълнени за разлика от човешкия живот, който не може да бъде върнат, посочват още в своето писмо учителите.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови