Училищата в червени COVID зони ще правят сборни паралелки за деца в риск от отпадане

Александра Маркарян 24 август 2021 в 13:54 1859 0

Училищата в червени по заболеваемост от COVID-19 области да могат да формират сборни паралелки за присъствено обучение на деца в риск от отпадане от училище или чиито родители работят на първа линия срещу пандемията. Това предвиждат Насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка, изготвени от Министерството на образованието и науката, съобщават оттам. Те са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването.

Насоките дават указания за работа на училищата, детските градини и центровете за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР).

Днес те ще бъдат обсъдени със социалните партньори в МОН.

Сборни паралелки за ученици в конкретни училища ще се организират след решение на педагогическия съвет и съобразно възможностите на училището при червения сценарий от скалата на заболеваемост от коронавирус – от 250 до 500 на 100 000 души население на областно или национално ниво. В момента в червената зона са областите Бургас, Велико Търново и Пловдив.

При такава заболеваемост се предвижда училищата да преминат към дистанционно обучение по график, определен от МОН. Изисква се осигуряването на максимално дълго присъствено обучение на учениците със специални образователни потребности.

Ако 14-дневната заболеваемост надхвърли 500/100 хил. души, страната влиза в тъмночервен сценарий и всички ученици ще учат електронно.

При зелен и жълт сценарий образователните институции работят при спазване на насоките на МОН и МЗ за намаляване на рисковете от предаване на инфекцията.

Насоките дават задължителни и препоръчителни мерки за намаляване на рисковете от инфекция при присъствено обучение. В сила остават протоколите за действие при дете или възрастен със симптоми на вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!