Учениците се връщат в клас с желание. Пропуски има, зависят от възрастта на ученика и ангажираността на родителите

OFFNews 19 февруари 2021 в 20:11 2093 0

Учениците се връщат в клас с желание. Настроението е като за първи учебен ден. Да, пропуски има – те зависят от възрастта на ученика, ангажираността на родителите с обучението му, от способността му за самостоятелно учене. Това заяви пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той посочи, че няма изоставане спрямо предходните години на скоростта на преподаване на различните теми.

"В 1-и и 4-и клас няма по-малко присъствено обучение средно дни от предходни години. 313 училища избраха да учат през юни месец за сметка на декември и единствено при тях има 3 седмици тематично изоставане. Но като цяло в начален етап няма такова", обясни Вълчев.

Той подчерта, че е най-важно прякото взаимодействие с учителя. А изследванията показват, че по-бързо пада мотивацията за учене в електронна среда, губи се и социализацията.

По думите му е важно учениците да се върнат в клас. 

Според Вълчев при рязко влошаване на епидемичната обстановка, системата във всеки един момент може да премине към обучение в електронна среда. В момента над 60% от системата учи присъствено. Над 1000 деца имат подадени заявления за обучение в електронна среда, което е 2,4% от общия брой ученици, които са 700 000, добави още той. 

Просветният министър заяви, че няма да предлага на Народното събрание отмяна на външното оценяване, защото "то е необходимо". 

"Не би следвало да притеснява повече учениците, особено когато не е свързано с продължаване в друго училище. Всяка година част от темите отпадат. Пак ще направил проучване през април докъде са стигнали учителите. Това, което виждаме в момента е, че няма изоставане в тематичното разпределение. Добре е учениците да учат всички теми, няма да загубят от това. Образованието е усилие, което си заслужава и се възнаграждава", каза още Вълчев.  

Той съобщи, че 24% от учителите са заявили желание да се ваксинират като 2/3 от тях са ваксинирани. "Възможността за ваксиниране на всеки един учител остава отворена. Основната част от задръжките в учителите e предпазливост", допълни Вълчев.  

Вълчев коментира и тестването сред учениците. "Това е още една безплатна възможност в системата на образованието. Безплатна е за родителите, не и за държавата. Който иска може детето му да се тества със антигенен тест", заяви просветният министър.  

По думите му здравните власти ще направят организацията за тестване на учениците. "Тестване ще бъде предимно в училищата и ще бъде само по желание", добави Вълчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови