Учебната година започва и за 62-ма брадати първолаци в затворите

OFFNews Последна промяна на 15 септември 2021 в 09:52 628 0

Учебната година започва и за 976 от общо 6202 лишени от свобода във всички затвори, сочи справка на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Системата на затворите разполага със седем средни училища и шест филиала към тях, като обучението е от 1-ви до 12-ти клас.

Тази година първокласниците в затворите са 62. Най-висок е броят на учениците в София – 272. В Стара Загора, където е най-голямото училище в системата, са 192, в единствения затвор за жени в Сливен – 57, в Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца –12, показват данните ГДИН.

Учебният процес в местата за лишаване от свобода е съобразен с нормативната уредба на Министерството на правосъдието и МОН и се извършва от квалифицирани педагогически кадри по програми, утвърдени за всички ученици.

Образователната дейност ще протече в съответствие с насоките на МОН за работа в условията на пандемия и спазване на общите здравни мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. В голяма част от училищата са налични интерактивни дъски за обучение, оборудвани са стаи за компютърно обучение, работилници за придобиване на професионална квалификация, налице е богат библиотечен фонд, се посочва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови