Убили десетки монаси в пещера до манастир Св. Сава

OFFNews 20 март 2022 в 05:21 2051 0

Църквата почита днес Преп. отци, избити в манастира “Св. Сава”.

От VІІ век околностите на Йерусалим непрестанно се подлагали на нападения от хищните сарацини. Те не щадели дори мирните отшелнически обители, макар в тях да живеели пустинници, които нямали никакви земни богатства.

На Велики четвъртък сарацините с голяма сила нападнали манастира "Св. Сава" и веднага убили няколко монаси. Другите пък те събрали в църква и започнали да ги разпитват къде са скрити манастирските съкровища. "Откупете себе си и църквата си с четиристотин жълтици – казвали варварите на светите отци – иначе всички ще бъдете избити!".

"Не проливайте напразно кръвта ни – кротко отговорили иноците. – Толкова злато ние никога не сме имали. Вземете простите ни дрехи. Друго имущество у нас не ще намерите".

Варварите не повярвали на думите на иноците и чрез мъчения искали да узнаят от тях къде са скрити съкровищата им.

Имало в манастира пещера, в която някога се подвизавал св. Сава, основателят на лаврата. Вътре в нея те затворили всички иноци и пред входа на пещерата натрупали сухи клони и запалили голям огън. Иноците се задушили от смрад и дим, а варварите продължавали да ги питат за скритите съкровища, но в отговор чували само молитви към Бога от задушаващите се братя. 

Осемнадесет души умрели в пещерата; други били посечени с меч или по друг начин мъчени до смърт. Известни на Църквата са само имената на Йоан, Сергий и Патракий. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна