Трупа незрящи актьори канят на благотворителен спектакъл в Народния театър

OFFNews 19 октомври 2017 в 17:00 2582 0

Трупата от незрящи актьори „Невиждан театър“ канят на благотворително представление в Народния театър.

С техния спектакъл „Сянката на моята душа“ ще бъде поставен финалът на тазгодишната кампания за ранна диагностика на глаукомата на Сдружение „Пациентска организация „Глаукома“ и Института за здравно образование - „Слънцето е за всички“.

"Сянката на моята душа" с автор и режисьор Велимир Велев е визуална импресия, в която незрящите актьори играят със сенки и светлина, рисуват разноцветни картини, създават образи чрез движението на телата и ръцете си, разчитайки на вътрешния си „поглед" и интуиция.

Постановката е в подкрепа на хората с нарушено зрение и Национална програма за борба със слепотата и ще се състои на Голяма сцена на Народен театър „Иван Вазов" на 30 октомври (понеделник) от 19:00 часа.

Събраните средства ще бъдат разпределени за издръжка на трупата незрящи актьори и за покупка на специализирана апаратура за ранна диагностика на глаукома.

"Невиждан театър" беше селектиран измежду повече от сто кандидатури за тазгодишното издание на фестивала "На гости при Арлекин" в Омск, Русия.

Спектъкълът "Сянката на моята душа" се върна от фестивала с три награди - пециалната награда на журито за "Универсален театрален език", специалната награда на професионалната публика за "Най-добър спектакъл" и награда от театралния ежедневник на "Петрушка" - "Ценная бумага". 

Два дни след награждаването се навършват 1 година от смъртта на театралната легенда Юлия Огнянова.

"Те бяха любимата ѝ трупа, тя си ги наричаше "моите необикновени приятелчета", считаше ги за най-истинската и най-стойностната трупа и в личностно, и в художествено отношение. Смяташе, че те превръщат слепотата в художествено средство, което се съчетава с останалите средства на сцената и спектаклите им получават многократно по-силно художествено, естетическо и нравствено въздействие върху зрителя от който и да е друг театър. За нея те бяха не просто антропологичен феномен, а световно явление в театъра. Чувствата между тях са взаимни. Затова те решиха да посветят наградите си на Юлия", каза режисьорът на спектакъла Велимир Велев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови