Трите спасени мечета се завърнаха в България (видео)

OFFNews 14 май 2024 в 10:09 1659 0

Спасените мечета

Снимка WWF

Акцията по връщане на спасентие мечета в дивата природа

Три осиротели мечета се завърнаха у дома след рехабилитация в специализиран център в Гърция. Никола, Мишо и Анета отново са в дивата природа, съобщава природозащитната организация WWF.

Съвместно с Министерството на околната среда и водите (МОСВ), фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ и Арктурус (ARCTUROS) – Гърция, те дават шанс за нов живот на три осиротели мечета.

Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове у нас и в чужбина и, в крайна сметка, върнати обратно в природата. Експертите са единодушни, че на тази възраст те са изключително уязвими и без адекватна човешка намеса не са били в състояние да оцелеят.

„Когато едно мече остане без майка, то няма от кого да усвои необходимите за живот умения. Няма откъде да научи как да си набавя храна, как да се защитава, да се крие, да различава опасностите и да се катери по дърветата. Престоят му в рехабилитационен център, където да се научи да бъде истинска мечка в спокойна среда, незастрашена от хората, е неговият единствен шанс за оцеляване. Така, освен че опазваме неговия живот, работим и за превенция на евентуални бъдещи конфликти с потенциални щети", разказва консервационният биолог Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове" и член на Спасителния мечешки отряд на WWF.

Трите мечета са пуснати отново на свобода на внимателно подбрано място, местообитание на кафяви мечки, на територията на Национален парк „Рила". Те са транспортирани до там в специални клетки. Връщането им в дивата природа идва след като от Центъра за рехабилитация Арктурус са преценили, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми, гарантиращи, че няма да имат естествени врагове.

Историята на трите мечета

През юли Спасителният отряд на WWF с помощта на горски служители и служители на Природен парк „Витоша" проведе акция по улавянето на петмесечно мече. Загубило майка си, само и уплашено, мечето, получило името Никола, бе намерило убежище на дърво в двора на имот в село Костенец. След внимателно планиране на операцията то бе свалено на земята в прегръдките на един от членовете на Отряда, който се покатери на дървото, за да прихване изтощеното от глада и жегата мече.

През октомври в разстояние от няколко седмици отрядът спаси две мечета-сирачета, привлечени от хранилка за животни край елинпелинското село Крушовица. От местната ловна дружинка и местната администрация сигнализираха Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - София, откъдето се обърнаха за съдействие към WWF. Членовете на Отряда реагираха мигновено, като поставиха специализирани капани за улов, както и фотокапани за постоянно наблюдение. Така малката Анета и братчето ѝ Мишо получиха още един шанс за живот. Те прекараха известно време в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, управляван съвместно от ЧЕТИРИ ЛАПИ и фондация "Бриджит Бардо", единственото защитено място в България, което осигурява шанс за нов живот на спасени мечки. След това бяха транспортирани до специализирания център за рехабилитация „Арктурус", разказват от природозащитната организация.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови