Тримесечна забрана за лов на вълци предвижда нов национален план

OFFNews - Бургас 02 декември 2015 в 20:16 6071 0

Снимка novini.bg

Ловът на вълци да бъде забранен през размножителния им период – от април до юни. Това е залегнало в изготвения план за действия за вълка в България.

Европейското и националното законодателства ни задължават да имаме подобен план. Той е изготвен от Сдружение за дива природа „Балкани“, а общественото му обсъждане преди година в Бургас премина при бурни дебати, при които ловци, горски и животновъди посрещнаха „на нож“ данните на природозащитниците и техните намерения. А именно – за три месеца от годината да бъде забранен отстрела на вълци.

Година по-късно, това е залегнало в плана, който вече е готов. Очаква се съгласуване на методиката, по която да се извършва мониторинга на популацията на вълци, след което Съвета за биологично разнообразие да го приеме или върне за преработка, МОСВ и МЗХ също да го приемат. Той ще даде ясна насока, по която да работим относно следенето на популацията на хищника у нас и как да се намалят конфликтите между него и хората, категорични са от СДП „Балкани“. И към момента не може да се даде точна бройка на вълците у нас. Предполага се, по последни проучвания, че са около 700 – 800 в страната. В Странджа, на територията, която влиза в „Натура 2000“ се смята, че са 3 – 4 глутници.

Вълците, обаче, са много повече, категоричен е Невен Каравасилев, секретар на Ловно – рибарското дружество „Лебед“ в Бургас.

В нашия ловно – стопански район Вършило (общ. Созопол) – 4 вълка видяни, 1 – убит. В Зидарово – вълци нахапали добитък. В Звездец, Евронозово, Близнак (Малко Търново) – убит вълк през пролетта, преди две седмици – убити 4 вълка. Непрекъснати нападения над добитък, основно крави и коне, което мен ме учудва, тъй като традиционно вълкът в миналото е нападал кози, овце. Нещата са променени, агресията и инвазията е върху едрия добитък“, казва Каравасилев.

Вълци са виждани в последните месеци и в община Приморско, което разширява много периметъра им. Според ловеца е абсурдно да се говори за няколко глутници в Странджа. Той е категоричен, че вълкът е необходим и те не искат да го избият, но популацията му трябва да се контролира. Чрез отстрела им се добиват и по-ясни данни за числеността на хищника. Ловците посочват данни на доц. Христо Михайлов, според които у нас има между 1600 и 2000 индивида.

Единствената по-рестриктивна мярка, която предлагаме с нашия план, е временно ограничение на лова на вълци, пояснява Елена Цингарска от сдружение „Балкани“:

Това, което е необходимо, през размножителния период, когато отглеждат малките си, те да бъдат оставени на спокойствие. Имаше много мнения, че това е благоприятно и за останалите видове, тъй като през това време на годината се излиза на лов само за хищници. Тоест, за всеки излязъл на лов, при положение, че има един период на забрана отстрела на вълци, ще съществува голяма вероятност, че той бракониерства“, казва Цингарска и пояснява, че това е решение на работна група, в която влизат различни експерти.

Оттам са категорични, че не са похарчили нито лев от джоба на данъкоплатеца. За изготвянето на плана са използвани средства от европейски природозащитни организации.

Не на това мнение е Румен Люцканов, председател на Асоциацията на овцевъдите в Странджа. На тези хора не им пука за вълка, те искат да вземат едни пари, категоричен е Люцканов. Преди година той алармира за сериозни набези на глутници вълци и че с този документ ще се защитават правата на хищника, не и на другия изчезващ вид в планината – животновъдите.

Тази година нямаме нападения от вълци в моето стопанство. Но аз направих една по-сериозна модернизация на фермата, както се казва – и човек да не може да влезе. Остава проблема с пашата, но съм се постарал овчарите като видят вълк да не могат да стоят безучастни“, казва Люцканов.

И той, и ловците са категорични, че една, дори временна, забрана за отстрела на вълци няма да се спазва и мярката е безмислена.
Така поредната екоинициатива у нас изправи едни срещу други природозащитници, местен бизнес и други заинтересовани страни. Ловците алармираха, че ако се ограничи отстрела на вълци, това ще доведе до липса на контрол на популацията. Освен набезите, от които ще страдат животновъдите, това води, според тях, и до непридвидими последици. В Румъния, например, техни колеги са сигнализирали, че мечки вече спокойно влизат в крайни квартали на градовете и търсят храна. Не е изключено тази гледка да се случи и в България, но с вълците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки