Три самолета ще се борят с градушките в Централна и Североизточна България

OFFNews 14 май 2021 в 14:13 1112 0

В 12:00 ч. днес стартира пилотният проект за противоградова защита с три самолета. Тя ще обхване незащитени с ракетен способ територии в Централна и Североизточна България, които са над 30 млн. дка. и включват обработваема земя, трайни насаждения и смесено земеползване.

Самолетите и командният пункт за ръководене на операциите по активни въздействия са на летище Горна Оряховица, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Дейностите по противоградова защита със самолетите ще се извършват в граници, при условия и съгласно документация, посочени в съвместна заповед на Генералния директор на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение", на Командира на Военновъздушните сили към Министерството на отбраната и на Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките".

Самолетният способ ще бъде извършван при спазване на нормативната уредба, уреждаща дейностите по осъществяване на противоградова защита, както и извършването на специализирани операции от авиационни оператори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови