Три български хванати в Румъния за бракониерство на акули, задържани са 10 моряци (обновена)

OFFNews 24 март 2023 в 13:23 2248 1

Кораб

Снимка pixabay

От ИАРА са потвърдили

Три български риболовни кораба са задържани в териториалните води на Румъния за незаконен улов на акула, предаде БНР.

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са потвърдили за случая. 

Единият от корабите е от Варна, другите - от Каварна и Бургас. В момента граничната полиция на Румъния и други институции са в Констанца и извършват разследване на случая.

Посланикът на България в Румъния Радко Влайков потвърди пред БНТ, че са задържани три български кораба на пристанището в Констанца. На корабите има общо 10 български моряци, които са в добро здравословно състояние.

По думите му капитаните на корабите са потвърдили, че снощи около 23.30 ч. на 50 мили източно от Констанца са били спрени за проверка и са били конвоирани до пристанището в Констанца. Плавателните съдове в момента се намират на порт 1, което е военното пристанище в Констанца.

Посланик Влайков уточни, че посолството на България в Румъния е научило от публикации в румънските медии за задържаните три български риболовни кораба. Веднага са провели разговори с дирекция "Консулски отношения" на МВнР на Румъния и бреговата охрана. Говорителят на бреговата охрана е потвърдил, че българските кораби са били задържани и в момента се намират на порт 1.

На моряците не е позволено да напускат корабите си. Случаят се разследва от бреговата охрана и е образувано наказателно производство под надзора на прокуратурата.

След това консулът в посолството Мирослав Енков е провел разговори с Димитър Димитров, адвокат на сдружение "Черноморски изгрев", членовете на които са фирмите собственици на задържаните корали. По указание на посланика консулът се е свързал и с капитаните на корабите, които са потвърдили фактите около задържането.

В момента моряците са в добро здравословно състояние и имат запаси от вода. Ще им се окаже съдействие за храната. До този момент капитаните на трите кораба не са търсили контакт с посолството на България, уточни посланик Радко Влайков. Нашите дипломати са изпратили спешна нота до МВнР на Румъния с молба да се изясни случая, какви са причините за задържането, какъв е статутът на българските граждани, задържани ли са, или не, само корабите ли са задържани, какви действия ще бъдат предприети спрямо тях и информация за състоянието им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови