Тревожен ръст на заразени в Благоевградско

OFFNews Последна промяна на 03 март 2021 в 16:37 863 0

Здравните власти в Благоевград отчитат тревожен ръст на заразените с коронавирус. Само за една седмица приетите за лечение в областната болница са се увеличили над три пъти. Отварянето на кафенетата и ресторантите може да влоши още повече ситуацията.

На този фон кръговете от Световната купа за мъже в Банско мина под знака на абсолютната сигурност, но с цената на денонощен труд на лекари и лаборанти.

Само за последните два дни случаите на заразени с коронавирус в област Благоевград са 230. Толкова са и хората, настанени за лечение в болница, съобщи пред БНР директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов:

"Не е много голям натискът, но тенденцията е към повишение, това е проблемът. От 225 пациенти с коронавирус, които са в болница, 12 са на интензивно лечение".

Ваксинирането е в точката на замръзване, като изключим приоритетната имунизация на членовете на секционните комисии. Всъщност и там нещата не стоят добре. От 4542 ангажирани с предстоящите избори, едва 10 процента са пожелали да се ваксинират, а срокът е до края на седмицата.

Завеждащият вътрешно отделение в областната болница в Благоевград д-р Румен Кондев очерта картината:

"Само във Вътрешно отделение са 30 пациенти, има към 20 болни и в Инфекциозно. Вижда се увеличение на заболеваемостта и приема на болни. Все пак имаме възможност да ги приемаме, но ако има още увеличение, ще разкрием и в отделението "Уши, нос, гърло" да приемаме пациенти с COVID-19".

На фона на тази тревожна картина в областта Световната купа за мъже в Банско се проведе без никакъв здравен риск. Само един от стотиците доброволци се е оказал положителен и е бил върнат у дома. Два COVID-центъра са изследвали през три дни всички, ангажирани със световното събитие, а състезателите и техните треньорски екипи – всеки ден. Над 1500 проби са взети и обработени само за няколко дни.

Лекари и лаборанти са работели от 7 часа сутринта до 1 часа през нощта. Директорът на столичната клиника, ангажирана с тази отговорност, д-р Николина Янакиева заяви, че персоналът на хотелите, в които са били настанени гостите, е тестван редица пъти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови