Трето мече е спасено близо до пътя от РИОСВ-Смолян

OFFNews 13 юни 2021 в 20:52 2209 0

Снимка Фондация "Четири лапи"

Кафява мечка заснета в Родопите преди месец

Трето мече е спасено от РИОСВ-Смолян в рамките на 10 дни, съобщиха от екоинспекцията. Намерено е в района до гр. Чепеларе, в близост до пътя Смолян-Пловдив. Според екоинспекторите, спасеното животинче е братче /сестриче/ на откритото в петък второ мече. Майката все още не е намерена.

Мечето отпътува към Парка за танцуващи мечки в Белица, уточняват от РИОСВ. След трите случая на спасени мечета от РИОСВ-Смолян, от екоинспекцията са изпратени писма до Регионалната дирекция по горите /РДГ/ в Смолян и Южноцентралното държавно предприятие /ЮЦДП/ за проверка на районите и засилване на контрола по Закона за лова и опазване на дивеча.

След проверките са проследени записите от камерите, разположени в близост до местата, където са открити малките, но данни за бракониерство няма. Опасенията на екоексперти са, че майката на трите мечета е станала жертва на бракониери.

В понеделник ще се състои работна среща на директорите на РИОСВ, ЮЦДП и РДГ, на която ще се обсъжда проблемът, включително и поради зачестилите щети и срещи на мечки с хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови