Тренд: Само 1% от българите ще пътуват за Коледа в чужбина

OFFNews Последна промяна на 23 декември 2021 в 09:38 1505 0

Само 1% от българите ще пътуват в чужбина за Коледа. Още 11 на сто ще пътуват в страната, а 80% ще прекарат Коледа в населеното място, където живеят. 

Това показват данните от проучване на „Тренд" по поръчка на "24 часа", посветено на нагласите на българите към коледните и новогодишните празници. Изследването е реализирано между 1 и 7 декември чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1009 души на възраст 18+. 

67% от българите декларират, че ще купуват подаръци за предстоящите празници за свои близки, роднини и приятели. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които ще подаряват подаръци.

Най-вече тези, които ще купуват подаръци, са хората на възраст 30-39 г. и 40-49 г. Данните показват, че жените са по-ангажирани с този процес – 73% от жените споделят, че ще купуват подаръци, докато при мъжете делът е 60%. В сравнителен план, след настъпване на пандемията от COVID-19 и през декември 2020, и през декември 2021 г., се е увеличил делът на хората, които посочват, че няма да купуват подаръци за предстоящите празници. 

79% посочват, че спазват традициите на Бъдни вечер, а 17%, че не ги спазват. Тези, които заявява, че не ги спазват, са най-вече представители на религиозните малцинства.

Над половината (58%) от българите посочват, че имат и собствени семейни традиции, свързани с коледните и новогодишните празници, а 39% от българите нямат такива собствени семейни традиции. 

По отношение на украсата за празниците, то 79% посочват, че ще украсят дома си. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които ще украсяват дома си за празниците. Живеещите в столицата в най-голям дял декларират, че ще украсят домовете си. 

През 2021 г. най-важното за българите за коледните празници е времето със семейството/ приятелите – 49%. За 20% от българите е важно настроението/ коледният дух. Най-младите на възраст 18-29 г. в най-голям дял споделят, че настроението/ коледния дух е най-важно за тях, когато става дума за коледните празници. Спазването на традициите са важни за 7% от българите, а за 6% най-важното свързано с коледните празници са почивните дни. Сред другите важни за българите неща са коледните ястия, подаряването/ получаването на подаръци, пазаруването/ подготовката за празниците. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови