Тренд: 80% от хората се страхуват как ще си плащат сметките догодина

За 40% от хората най-големият проблем в страната е инфлацията, следван от енергийната криза, заяви Евелина Славкова

OFFNews 12 октомври 2022 в 13:15 1257 2

Евелина Славкова представя данните от проучването за икономическите нагласи на населението на Тренд

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Евелина Славкова представя данните от проучването за икономическите нагласи на населението на Тренд

80% от пълнолетното население се страхува какво ще е финансовото му положение следващата година. За 40% от хората най-големият проблем в страната е инфлацията, следван от енергийната криза, съобщи социологът от "Тренд" Евелина Славкова.

Тя обобщи данните за икономическите нагласи на пълнолетното население у нас според последното изследване на изследователския център "Тренд" на брифинг днес.

Според Славкова от февруари се наблюдава драматична промяна в нагласите на обществото към развитието на България.

"Негативните оценки вече са по-голям дял, това важи и за нагласите относно догодина. За 40% от хората най-големият проблем в страната е инфлацията, следван от енергийната криза - 19% и обедняването - 11%. Никой от нас не е бил изненадан от резултатите. Близо 40% от анкетираните смятат, че увеличението на основните стоки е поне 50%", обясни тя.

Евелина Славкова е на мнение, че причините за несигурността у хората са комплексни и че покачването на тревожността в обществото е започнало още от лятото на 2021 г., когато цените започнаха да растат. По думите ѝ хората се чудят дали ще могат да си плащат сметките.

"Високите цени и инфлацията заеха съвсем категорично позицията на най-голям проблем, пред който България е изправена. Икономическото и международно положение, и ситуацията в политически план у нас, водят до тези резултати", обобщи Славкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

12.10 2022 в 15:26

Интересно е колко от тези 80% си плацикат дупетата по гръцко, после гласуват за варненското изпражнение и после казват, че тока им скъп? Буда, в Дания, Холандия, Швеция, Финландия и целия запад, не съм чул някой да мрънка за тока им. Пък и не мисля, че там всички са олигархия и престъпници, още по-малко пушечно месо. За едно такова месо се сещам, ама не е на запад.

700

1

Буда Банкянски

12.10 2022 в 15:09

Хората трябва вече да проумеят , че световната олигархия управлява на принципа "Като няма хляб, да ядат пасти" ! В такъв свят можеш да живееш добре, само ако си от олигархията , или си престъпник ! Останалите са пушечно месо!