Транзитно преминаващите през Гърция и Северна Македония няма да са под карантина в Албания

OFFNews Последна промяна на 23 април 2021 в 10:59 758 0

Пътуващите за Албания, които преминават транзитно през Северна Македония и Гърция, няма да бъдат поставяни под задължителна 14-дневна карантина.

От българското външно министерство напомнят, че от 20 април 2021 г. до 3 май 2021 г. Албания въведе задължителна карантина за период от 14 дни за всички граждани, пристигащи в страната от Гърция и Северна Македония.

Посолството ни в Тирана направи запитване до компетентните албански институции за това дали решението е в сила за всички граждани и дали засяга пътуващите транзитно през територията на двете страни. В отговор Министерството на здравеопазването на Албания ни информира, че в заповедта за пристигащите от Северна Македония и Гърция не се предвиждат изключения, "но от пътуващите транзитно през тези страни не се изисква самокарантиниране".

Българските граждани, които планират пътуване до Албания през посочения период, могат да използват и маршрута през Косово.

За влизане на територията на Албания не се изисква представянето на негативен тест за COVID-19. В страната продължава да е в сила забрана за движението на граждани и превозни средства между 22:00 и 6:00 часа.

Допълнителна информация за режима на пътуване до Албания може да намерите тук: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/albania

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Тирана на следните телефони за връзка: +355 4 22 33 155; +355 4 22 32 906, както и на имейл [email protected]

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови