Транспортният министър: Застрахователите на 'Вера Су' ще възстановят разходите на държавата

OFFNews Последна промяна на 12 октомври 2021 в 19:15 704 0

Застрахователите на заседналия край Камен бряг товарен кораб "Вера Су" поеха ангажимент да възстановят вече направените, както и бъдещите реални разходи на българската страна.

Това съобщи транспорният министър Христо Алексиев на онлайн среща с представители на ИА "Морска администрация" и членове на местния щаб. 

„От началото на действията по спасяване от страна на държавата, вълните в района не са падали под 2-3 бала. Реално, атмосферните условия ни позволиха да работим по кораба едва 3 дни и то като се поемаха огромни рискове“, отчете по време на срещата изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" капитан Венцислав Иванов. 

Той добави, че в малкото благоприятни, от метеорологична гледна точка, дни, са извършени необходимите водолазни огледи, осигурен е достъп до кораба, източени са над 30 тона гориво и смазочни материали, освободени са около 300 тона от товара, изграден е фарватер за безопасното приближаване на технически и плавателни средства до кораба, плавателният съд е укрепен с котви и въжета, за да не се разруши от сблъсъка със скалите и целият екипаж е евакуиран.

"Представителите на компанията по спасяване заявиха пред мен, че това е много сложна операция, за която те не поемат гаранции в разумни срокове", добави Алексиев.

Според него това показва, че координираните действия на българските институции са най-правилното решение в този момент.

"Искам да благодаря на всички участници до момента в спасителната акция и още веднъж да подчертая, че няма забавяне от страна на българската държава. Работата, която се свърши в рамките на тези 3 дни, е огромна и бе най-адекватното решение в настоящата ситуация", каза още той.

Сега предстои корабът да бъде разтоварен, да бъде укрепена пробойната в корпуса и плавателният съд да бъде изведен. По време на видеоконферентното заседание са обсъдени всички възможни сценарии на бъдещи действия, спрямо атмосферните условия, както и всички действия за защита на интересите на българската държава, съобщиха от транспортното министерство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови