Транспортът във Варна става безплатен за ученици, пенсионери и хора с увреждания

Нели Александрова 30 май 2024 в 13:53 2920 1

транспорт
Варненски автобус.

Oт началото на януари 2025 г. всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания във Варна ще пътуват безплатно в градския транспорт.

Решението е на общинските съветници и вече получи одобрението на по-голямата част от 51-членния местен общински съвет.

Така, Варна става първият град в страната, в който градските автобуси ще са безплатни за толкова голяма група от хора. По груби изчисления това е повече от една трета от жителите на града. И до момента, по-малките ученици в града – до 14 г., пътуваха безплатно в последните месеци, след правителствено решение в тази насока. Сега обаче от възможността ще могат да се възползват и гимназистите, чиито училища във Варна са разположени преобладаващо в по-крайните части на града. В момента месечните карти за тях са на цена от 15 лв. Допреди няколко години картите за всички ученици във Варна бяха по 22 лв. на месец.

Освен одобряване на безплатното пътуване, местните съветници свалиха и цената на картите за пътуване за курортите и местностите в посока „Златни пясъци“ и съставните на общината във Варна пет села. От догодина те ще са по 40 лв, срещу досегашните между 48 и 120 лв. в зависимост от отдалечеността на селата и комплексите.

За 2023 г. по някои от дестинациите, вкл. и курорта „Златни пясъци“, няма продаден нито един превозен документ за многократно пътуване.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    800

    1

    Браво Варна. Браво. Дано за всички да стане и във всички градове. Браво. Направете в пустинята пътеките на нашия Бог
    Бог е човекът. Браво Варна
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх