Трафиканти опитаха да прекарат 2 млн. бебета змиорки през аерогара София (снимки)

OFFNews 22 януари 2015 в 15:15 5266 3

Митничари задържаха 2 млн. змиорки бебета от застрашен вид (снимки)

Служители от отдел „Борба с наркотрафика" на Митница Аерогара София предотвратиха трафика на 2 милиона змиорки от критично застрашен вид.

Влечугите са били пренасяни от двама китайци, пътуващи от Мадрид за София. Змиорките са били в 8 контейнера от стиропор в чекирания багаж. Пътниците са настоявали пред митническите служители, че в специално опакованите контейнери пренасят храна. При проверката обаче митничарите установили, че контейнерите съдържат пликове със змиорки „бебета".

За случая е информиран РИОСВ София, които са дали експресно експертно становище, потвърждаващо съмненията на митническите служители, че задържаните змиорки са от критично застрашения вид европейската змиорка (Anguila Anguila).

Този вид е защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) и търговията с него без разрешително е забранена. Видът е с голяма търговска стойност, защото малките змиорки се продават в Европа на цена средно по 500 евро на килограм, докато в азиатските страните цената им стига до 1 300 евро на килограм.
Змиорките са транспортирани спешно към Спасителния център в Аквариума във Варна.

Китайските граждани са задържани за срок от 72 часа, а случаят е докладван на Софийска градска прокуратура и по него е образувано досъдебно производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!