Quantcast

Това санитарна сеч ли е?

Владимир Йончев Последна промяна на 24 юни 2014 в 22:02 9173 19

1/1

Камари от млади, здрави, прави, еднакви дървета с диаметър около 20 сантиметра са натрупани под хижа "Физкултурник" на Витоша.

Сечището е заснето днес, 24 юни 2014 г. Снимките са направени при стълб 233 на пътеката Железница-Черни връх, в горичката под ВУСБ “Иван Стайков” (хижа “Физкултурник”).

Наблизо има табелка с надпис: Отгледна сеч, което означава САНИТАРНА сеч - само за прочистване на болни дървета.

Това прилича ли ви на санитарна сеч? Или прилича на масов дърводобив, питат природозащитниците, които преди малко публикуваха снимките във фейсбук.

Според данните от табелката собственик е ТП ДГС София, отдел 1021, имот № обект 14256, позволена сеч 0164478/12.03.2014. Лесовъд е Иван Златев, изпълнител Сава Цирков ЕООД. Камионът е с номер Е5513...

Малко по-надолу се виждат и огромните коловози от камиона.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.06 2014 в 20:46

До "баба_ви" - само че има и по-нова наредба за сечите - Наредба № 8 от 05.08.2011 г..... Пак за сечите в горите. За неспециалистите разтягащи локуми с повод и без - все пак сечи трябва да се водят, нали?

25.06 2014 в 20:45

Леле колко много компетентни мнения...
Издухани бюджети, отгледна сеч, шум за нищо, фасадни наредби...
Бас хващам, че въпросните компетенти са виждали гора най-много през прозореца на колата си.
1952г един горски влиза в затвора защото е разрешил на един овчар да си отсече един дъб в повече, срещу едно агне.
Без коментар.
Разходете се и вижте на живо. Гора не остана. По два реда оставени до пътя и зад тях сеч до голо. Няма здрави, няма болни - сеч.
Обема дървесина, който поема на ден едно известно предприятие за производство на плоскости е 400 куб. метра. На ден!
Не е нужно да се гони Михаля. Хванете преработвателите и границите.

25.06 2014 в 19:13

Само без паника ще помоля така леко :) Има далеч по "напреднали" и "развити" страни които са изсекли буквално ВСИЧКО в миналото. Природата Е и ЩЕ я има, с или без нашата намеса. А ако някой наистина иска да промени нещо относно въпроса с обезлесяването, то да посади едно дърво поне. Всичко друго е безсмислено щракане по клавиатури и разтягане на локуми.

25.06 2014 в 16:55

Уфнюз, то затова никой не вярва вече на медии, особено на такива като вас - неграмотни, но поръчкови.Цитирам ви: "Наблизо има табелка с надпис: Отгледна сеч, което означава САНИТАРНА сеч - само за прочистване на болни дървета."С колкото и големи букви да го напишете, отгледната сеч няма как да стане санитарна, тъпаци. Вижте наредбата коя сеч каква е. Отгледната сеч, впрочем, наистина се отнася до здрави дървета и има съвсем други задачи, различна от тази на санитарната.
НАРЕДБА № 33 ОТ 30 ЮЛИ 2004 Г. ЗА ВИДОВЕТЕ СЕЧИ И МЕТОДИТЕ ЗА ТЯХНОТО ПРОВЕЖДАНЕ
ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ, В сила от 01.01.2005 г.
Обн. ДВ. бр.70 от 10 Август 2004г.

25.06 2014 в 14:03

Да бяхте се допитали все пак до някой, който разбира какво точно става..... Има хора, които без да са "зелени", за това са учили.

25.06 2014 в 13:29

Трябва да промените режима по който се стопанисва тази територия със сечта, а не да вдигате шум за нищо. сигурно си имат право хората да режат дървета на това място. Имаше май една пиеса с такова заглавие " Много шум за нищо"
Айде успех. Направете цялата Витоша зашитена територия като искате. Няма лошо - това си е кислород за града.
А можете да почнете да садите дървета из града, а не да разлайвате кучетата. Знаете ли сега с тоя сигнал колко хора се задействат да проверят да напишат отговор, че те да не би да си нямат друга работа. Ревете ,че няма пари за нищо , а сега знаете ли колко бюджетни средства ще издухате за нищо.
Почвайте да копаете дупки и да садите дървета в града и на празни територии около горите - така ще има успех, а не да пишете неподготвено и да отегчите хората от проблема който захващате -съвсем не е маловажен. Просто сте малко неподготвени с публикувания текст при снимките.
Айде хвърлям ви менчето с вода и здравец и на добър път!!!!!

25.06 2014 в 13:21

Още едно доказателство, че българинът е вреден за околната среда. Логиката показва, че този биологичен вид няма да бъде търпян дълго от природата. Краят му наистина вече се вижда, защото българинът е толкова алчен и тъп, че се самоунищожава със светкавични темпове. Лошото е, че в краткия период, който му остава, въпросният вид ще нанесе непоправими поражения на иначе една доста красива страна.

25.06 2014 в 13:10

Вижте сега - да ви светна някои работи. Дали прилича на санитарна сеч или не е трудно да се каже. При санитарната сеч се режат повредени дървета и заболели такива. Така показани снимките нищо не показват - санитарна ли е не се знае. При санитарната сеч се вземат повредени дървета, на които стъблата могат да дадат нещо ценно за преработка . --И така показаните стъбла може и да са от санитарна сеч. Никои не може да каже по тезси снимки. Като искате да пълните сайта със снимки докажете, че е отрязано дърво със здрава корона и без повреди по стъблото. Повредите са различни и трябва да попрочетете малко преди да вдигате шум - само плашите тези които искате да хванете.Снимайте нагоре дърветата в сечището а не отрязаните стъбла - те видимо би трябвало да са здрави. За какво иначе някой ще дава пари да ги отсича :))))

25.06 2014 в 10:55

В следващия парламент не може да има зелена партия по простата причина, че зелените не правят договорки и не вземат пари, следователно скоро няма да видят място в парламента. А да постигнат повече от 4% на избори - в България е невъзможно. Защото проблема със защита на природата не е в политиците, а в народа. А той масова нехае за природата и екологичната култура на българите е плачевна.
Няма да стане - при народ, който масово слуша чалга няма как да стане... ;-)