Топла и уютна Нова година за бездомните хора в Бургас

OFFNews - Бургас 30 декември 2015 в 16:40 3518 1

Снимка zonaburgas.bg

Кметът на Бургас посреща 2014 г. в приюта за бездомни

Бургазлии, останали без дом, ще посрещнат с поне малко топлина и надежда 2016 г.

Към момента в общинския приют в Бургас са настанени 15 души, което е половината от капацитета му, но се очаква да дойдат още, съобщи Мая Казанджиева, директор “Социални дейности, здравеопазване и спорт”.

Има хора, които не са използвали остатъка от действащите си договори за тази година и са си оставили дни от тях за студените месеци. Това са потребители, които са били при нас в края на 2014 и началото на 2015 г., казва Казанджиева и припомня, че законът за социалното подпомагане предвижда, че един човек може да е в подобна институция до 3 месеца за година. В приюта очакват както тях, така и тези, които чакат издаването на документи.

Профилът на бездомните хора, които посещават институцията, не се променя особено през годините. Те са от всички възрасти, най-малко са тези от третата. Голяма част от тях имат някакви зависимости, които са довели до окончателен разрив в семействата им и са изоставени от своите роднини. В предишни години е имало и пострадали от имотната мафия. Много често бездомниците са и във влошено здравословно състояние заради начина им на живот.

Мая Казанджиева посочва, че има и успешни случаи на реинтеграция - някои от бездомниците са започнали работа в общински предприятия, други – в частни фирми. Със съдействието на Бюрото по труда са преминали и курсове за квалификация. Има и случаи, в които бездомниците завързват приятелства, заедно напускат дома, наемат си обща квартира, за да си делят разходите. На някои от тях и общината е помогнала с еднократен финансов стимул. За изминаващата година има поне осем такива случая. Казанджиева посочва, че жените по-бързо успяват да си стъпят на крака и да се адаптират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови